Bývalý policajný šéf Gašpar dostal prácu na ministerstve vnútra

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar začal od začiatku augusta pracovať na Ministerstve vnútra SR, potvrdil hovorca rezortu vnútra Petar Lazarov.

17.08.2018 07:54 , aktualizované: 13:50
Tibor Gašpar Foto: ,
Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar.
debata (351)

„Tibor Gašpar je od 1.8.2018 zaradený ako odborník ústavného činiteľa a podieľať sa má na legislatíve a opatreniach týkajúcich sa potláčania kriminality v oblastiach sociálne vylúčených komunít, čo je problematika, ktorej sa venoval ešte ako prezident Policajného zboru,“ informoval Lazarov. Zároveň dodal, že Gašpar nie je zamestnaný na plný úväzok.

„Ide o agendu, ktorou rezort vnútra reaguje na skutočnosť, že kriminalita v niektorých oblastiach sociálne vylúčených komunít má narastajúci trend a treba sa ňou zaoberať. Zdôrazňujeme, že táto agenda nie je nová a rezort vnútra sa ňou zaoberá už niekoľko mesiacov, o čom v minulosti informovali aj médiá,“ dodal Lazarov.

Zdôraznil, že Tibor Gašpar nie je príslušníkom Policajného zboru. Bývalý policajný prezident by mal taktiež radiť českému ministrovi vnútra.

Po smrti novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej jednou z požiadaviek protestov Za slušné Slovensko bol Gašparov odchod z funkcie. Bývalý policajný prezident to však odmietal urobiť. Nedokázal ho odvolať ani ďalší minister vnútra Tomáš Drucker.

Po Druckerovom odchode oznámil premiér Peter Pellegrini (Smer), dočasne poverený riadením rezortu vnútra, že Gašpar bude vo svojej funkcii do konca mája.

Nová ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) následne potom oznámila, že nástupcom Gašpara bude Milan Lučanský.

Grendel: Saková si strelila vlastný gól

Ministerka vnútra Saková si s bývalým policajným prezidentom Gašparom strelila vlastný gól. Myslí si to poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Gábor Grendel.

„Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar je novým poradcom ministerky Sakovej. Ministerstvo vnútra odmieta zverejniť jeho plat. To sú hneď dva vlastné góly, ktoré si Denisa Saková strelila,“ uviedol vo svojom stanovisku. Grendel hovorí o klasickej stratégii Smeru, ktorý sa podľa jeho slov o ľudí z kategórie „náš človek“ vždy príkladne postará a zaplatia to daňoví poplatníci.

Poukázal, že keď bol ministrom vnútra Daniel Lipšic, rezort zverejňoval platy a odmeny každého funkcionára, vrátane poradcu ministra. „Sú to peniaze z verejných zdrojov. Ľudia majú právo vedieť, na akú sumu si ministerka cení rady bývalého funkcionára, ktorý musel po verejnom tlaku odísť z čela Policajného zboru,“ doplnil Grendel.

Sulík: Totálna absencia dobrého politického vkusu

„Ministerka Saková, ktorá nemá ani dôveru prezidenta, opozície, veľkej časti občanov, ba dokonca aj časti koaličných politikov, preukázala totálnu absenciu dobrého politického vkusu a zmyslu pre realitu,“ vyhlásil predseda SaS Richard Sulík. Nikoho potom podľa neho neprekvapí, že ministerstvo vnútra pod Sakovej vedením odmietlo návrhy tretieho sektora a nový policajný prezident sa bude síce voliť podľa nových pravidiel, ale obsah zostane ten istý.

„Policajný prezident naďalej bude musieť byť človekom blízkym súčasnej vládnej koalície, pretože jeho hlavnou úlohou bude kryť koaličné špinavosti a zlodejstvá, osobitne tie smerácke,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

SaS zdôrazňuje, že na Slovensku je možné obnoviť vládu zákona a spravodlivosť iba zmenou vlády. Podľa SaS sa Tibor Gašpar stal symbolom toho najhoršieho, čo sa Policajnému zboru môže stať. Hovoria o nízkej profesionalite, neodôvodnenej brutalite, neschopnosti stíhať ľudí s politickými konexiami a šikanovaní kritikov vládnej moci.

351 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Tibor Gašpar