Hrnko chce, aby členovia niektorých výborov mali povinnú bezpečnostnú previerku

Poslanci v parlamentných výboroch, ktoré rokujú aj o utajovaných skutočnostiach, by mali mať povinne previerku Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) aspoň na stupeň tajné. Uviedol to predseda brannobezpečnostného výboru a podpredseda SNS Anton Hrnko.

17.08.2018 11:51 , aktualizované: 19:36
Anton Hrnko Foto: ,
Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť a podpredseda SNS Anton Hrnko.
debata (37)

„Poslanci v týchto výboroch by mali mať previerku NBÚ. A ak nebudú postupovať podľa zákona, mali by prísť o previerky aj o členstvo v danom výbore. Nie je možné, aby sa utajované skutočnosti ich ústami dostávali na verejnosť,“ vyhlásil Hrnko. Podotkol, že v súčasnosti má aktívnu previerku v rámci brannobezpečnos­tného výboru iba on.

Je presvedčený, že ak chce Slovensko posilniť svoj právny charakter, treba urobiť niečo pre to, aby sa s utajovanými skutočnosťami mohli oboznamovať len osoby, ktoré spĺňajú kritériá. Zmeny chce Hrnko presadiť aj na základe udalostí z posledných týždňov. Podľa jeho slov opozícia neraz informovala verejnosť o utajovaných skutočnostiach. Spomínal napríklad poslancov Ľubomíra Galka (SaS) a Gábora Grendela (OĽaNO) a zverejnenie utajovaných informácií napríklad z kauzy únosu Vietnamca.

Zmeny by sa mali podľa Hrnka týkať členov vo výboroch pre obranu a bezpečnosť a tiež v kontrolných výboroch na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS) a Vojenského spravodajstva. Mohli by prísť v priebehu niekoľkých týždňov, Hrnko spomína jeseň.

„Ak niekto ohrozuje utajované skutočnosti v tejto krajine, tak sú to politici vládnej koalície a ich nominanti v polícii, na súdoch, prokuratúre či na daňových úradoch,“ reagoval poslanec OĽaNO a šéf výboru na kontrolu činnosti SIS Grendel. Poukázal na únik daňového tajomstva prezidenta Andreja Kisku či predsedu OĽaNO Igora Matoviča aj na únik videa z vyšetrovacieho spisu dopravnej nehody Daniela Lipšica.

„Na základe týchto, ale aj ďalších príkladov nemám absolútne žiadnu dôveru, že tento štát dokáže uchrániť utajované skutočnosti, akými sú napríklad aj informácie v bezpečnostných previerkach. Preto piatkové vyjadrenia pána Hrnka beriem len ako zrnká múdrostí, ktoré moju podporu za tejto vlády určite nezískajú,“ doplnil Grendel.

Podpredseda SaS Galko považuje Hrnka za nekompetentného. Podľa jeho slov nemá kapacitu rozlíšiť, čo je a čo nie je utajovaná skutočnosť.

Baránek súhlasí previerkami súhlasí, nemyslí sa však že vyriešia problém úniku informácii

Politický analytik Ján Baránek súhlasí s návrhom previerok pre poslancov. Pretože čím viac informácií budú mať, tým môžu kvalitnejšie kontrolovať. „Ak je úmysel taký, že sa tým zvýši informovanosť na týchto výboroch, tak áno, mali by mať previerky. Lebo v súčasnosti sa tam nezvyknú stretávať s takými zisteniami, na ktoré by boli previerky potrebné. Ak budú musieť mať previerky, potom by sa mala zvýšiť aj miera informovanosti o tajných informáciách pre členov výborov,“ povedal analytik, ktorý zároveň upozornil, že previerky nevyriešia problém úniku informácií. „Pokiaľ sa nenájde zdroj úniku, tak previerky budú neúčinné,“ mieni Baránek.

Je nepochybné, že niektorí poslanci by mali problém takúto previerku získať. Extrémista Marian Kotleba (ĽS NS), ktorý je členom brannobezpečnos­tného výboru aj výboru na kontrolu SIS, je aktuálne obžalovaný za prejav sympatie k fašizmu a jeho meno sa spája s neonacistickými kruhmi. Jeho stranícky kolega Milan Mazurek, člen výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva, bol odsúdený, zatiaľ neprávoplatne, za hanobenie národa, rasy a presvedčenia. Boris Kollár (Sme rodina), člen brannobezpečnos­tného výboru, čelí podozreniam z kontaktov s mafiou. No Ľubomír Galko (SaS), ktorý sedí v brannobezpeč­nostnom výbore aj vo výbore na kontrolu Vojenského spravodajstva, je spojený so škandálom odpočúvania redaktorov Pravdy a ďalších desiatok nevinných civilistov počas jeho úradovania vo funkcii ministra obrany.

Mojžiš si myslí, že poslanci by previerku mali mať

Bývalý riaditeľ NBÚ Ján Mojžiš si myslí, že poslanci by previerku mali mať. Zdôraznil, že prístup k utajovaným skutočnostiam je exkluzívna záležitosť, nie ľudské právo ani automatický nárok. „Má to súbor pravidiel a každý, kto sa chce s utajovanými skutočnosťami oboznamovať, by ho mal spĺňať. Nie každý, kto má previerku, má právo oboznámiť sa s akoukoľvek utajovanou skutočnosťou, musí na to byť nejaký logický dôvod. Pravdepodobne ju potrebuje pre svoje rozhodovanie alebo pre svoju prácu. Ľudia, ktorí majú o toto záujem, by mali poznať kritériá. Práca v takýchto výboroch si vyžaduje, aby poslanci tieto kritériá spĺňali,“ mieni Mojžiš.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #brannobezpečnostný výbor NR SR #bezpečnostná previerka #Anton Hrnko