Nomináciou M. Hliváka na post podpredsedu ÚVO je advokát Juraj Bugala

Nomináciou predsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslava Hliváka na post podpredsedu úradu je Juraj Bugala, ktorý má za sebou viac ako 15-ročnú prax advokáta. V prípade zvolenia by sa chcel venovať predovšetkým agende profesionalizácie verejného obstarávania na Slovensku. Hlivák to oznámil v piatok na brífingu v Bratislave.

17.08.2018 13:09
debata

Predseda ÚVO informoval, že v piatok na rokovanie vlády predložil návrh na vymenovanie podpredsedu úradu. „Mojím návrhom je, aby sa podpredsedom Úradu pre verejné obstarávanie stal advokát Juraj Bugala,“ skonštatoval Hlivák. Tento návrh vzišiel z niekoľkomesačných rokovaní s kandidátmi, ktorých bolo podľa Hliváka do desať.

„Pre mňa pri týchto rokovaniach bolo kľúčové, aby sa kandidát stotožnil s filozofiou vedenia Úradu pre verejné obstarávanie, ktorú momentálne na úrade presadzujem,“ priblížil s tým, že ide o budovanie nezávislého kontrolného orgánu, ktorý pri svojich rozhodnutiach dbá na odbornosť a nestrannosť. Podstatné podľa neho je aj vykonávať kroky k budovaniu dôvery v túto inštitúciu.

Funkcia podpredsedu ÚVO je spojená aj s členstvom v Rade ÚVO ako odvolacieho orgánu, za dôležité teda Hlivák považoval aj to, aby sa kandidát prihlásil k transparentnému rozhodovaniu v rade. Dodal, že ním zvolený kandidát takýto záväzok prijal. „Voči laickej aj odbornej verejnosti tak vytváram záväzok a dávam jej možnosť budúcej transparentnej kontroly a odpočtu môjho výkonu verejnej funkcie v prípade zvolenia,“ zdôraznil Bugala vo vyhlásení k rozhodnutiu uchádzať sa o post podpredsedu.

Bugala vo vyhlásení zároveň uviedol, že počas výkonu funkcie preruší výkon funkcie advokáta. „Prehlasujem, že v prípade zvolenia sa vzdám všetkých majetkových účastí a funkcií v obchodných spoločnostiach, v ktorých pôsobím. V súlade so zákonom budem postupovať aj pri zverejňovaní majetku, ktorý som počas pôsobenia v súkromnej sfére nadobudol,“ deklaroval ďalej Bugala vo vyhlásení s tým, že vo funkcii podpredsedu ÚVO by sa chcel venovať najmä agende profesionalizácie verejného obstarávania na Slovensku.

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVO #juraj bugala