Budaj a Kňažko vyzvali ústavných činiteľov, aby odsúdili okupáciu Československa

Pri príležitosti polstoročnice od augusta 1968 by ústavní činitelia a predstavitelia verejnej moci mali potvrdili vernosť k hodnotám, na ktorých stojí Slovenská republika. Vyzval ich k tomu poslanec NR SR za hnutie OĽaNO Ján Budaj.

17.08.2018 13:21
debata (170)

„Žiadame, aby pri príležitosti 50. výročia okupácie nemlčali, ale vyjadrili jasné stanovisko k okupácii z 21. augusta 1968. S okupáciou treba jednoznačne odsúdiť aj represálie, ktoré boli pokračovaním. Ide o takzvanú dobu normalizácie, počas ktorej režim prenasledoval masy občanov, stúpencov Alexandra Dubčeka a demokracie,“ povedal Budaj.

Ústavných činiteľov tribúni novembra 1989 Ján Budaj a Milan Kňažko vyzývajú, aby si uctili aj obete a jasne a nedvojznačne odmietli pokusy falšovať historickú pravdu o okupácii v roku 1968. Uctiť si obete a hrdinov môžu podľa Budaja organizovaním konferencií či slávnostným podujatím s tými najväčšími vojenskými poctami, ktoré by mohla usporiadať vláda alebo parlament.

Predstaviteľov Slovenskej republiky žiadajú, aby sa každý osobne zasadzoval o vykorenenie zločinu spojeného s politickým prostredím. Pripomenul pritom tohtoročné nevyšetrené udalosti, akými sú vražda novinára a jeho snúbenice, únos Vietnamca či stovky podozrení z politickej korupcie. Budaj s Kňažkom tiež vyzývajú, aby ústavní činitelia účinnejšie odmietli zvyšky ideológie totalitarizmu. Spomenul pritom extrémistov alebo paramilitantné skupiny.

„Tieto skupiny sa chystajú na boj, ale nie na strane demokratickej Slovenskej republiky a našich spojencov. Ich cieľom je rozvrátiť demokraciu aj naše spojenectvá so Západom, na ktorých stojí slovenská štátnosť," konštatoval Budaj.

„Je správne, aby sme ústavným činiteľom pripomenuli, že majú isté záväzky voči pamäti národa a voči príbehu demokratického Slovenska, v ktorom bol 21. august zapísaný veľkými písaný,“ podotkol poslanec. Pripomenul, že už trikrát predložil návrh, aby bol 21. august aspoň pamätným dňom.

170 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Kňažko #Ján Budaj #50 rokov od okupácie Československa