Hmyz je v lete agresívnejší

K letu patria aj štípance. Na komáre nadávame, včely tolerujeme, ale až hrôzu môžu spôsobiť osy či sršne. V horúcich dňoch sa môže zdať, že je tento hmyz agresívnejší. Na pozore by sa mali mať nielen alergici, ale aj deti a starší ľudia.

20.08.2018 16:00
včely, úľ Foto:
Užitočnosť ôs a sršňov si uvedomuje len málokto. Tie likvidujú veľké množstvo iného hmyzu, ktorým kŕmia svoje larvy.
debata (5)

Ako vysvetľuje entomológ Vladimír Janský zo Slovenského národného múzea – Prírodovedného múzea v Bratislave, rastúci počet útokov bodavého hmyzu je spojený s vysokými horúčavami. „Hmyz má určité rozpätie, keď je preň ideálne počasie. Keď je dlhodobo napríklad nad 30 stupňov, aktivita hmyzu klesá a schováva sa. Ale v hniezdach majú stovky lariev, ktoré pýtajú jesť. Potom musia osy aj sršne rýchlejšie zháňať potravu a sú zdanlivo agresívnejšie,“ vysvetľuje.

Janský upozorňuje, že bodnutie môže mať vážne následky pre všetkých alergikov, čo predstavuje až 40 percent populácie, pretože majú zvyčajne oslabenú imunitu a bodnutie znášajú horšie. Opatrní by mali byť aj starší ľudia či deti. Reakcia na uštipnutie závisí aj od miesta bodnutia. Entomológ upozorňuje, že v prípade bodnutia do krku či jazyka treba okamžite vyhľadať lekársku pomoc. V takejto situácii sú dôležité sekundy, pretože miesto bodnutia môže veľmi rýchlo opuchnúť a človek by sa mohol aj zadusiť.

Ak bodavý hmyz uštipne zdravého človeka, nemalo by to okrem opuchu a krátkej intenzívnej bolesti spôsobiť nič vážnejšie. Janský pri uštipnutí včelou odporúča vytiahnuť žihadlo. „Ak nemáte po ruke pinzetu, urobte to nechtami, ale veľmi jemne, aby ste z neho nevytlačili do pokožky jed. Ak vás poštípal sršeň, čmeľ alebo osa, potrite si ranu octom či alkoholom, priložte na ňu ľad, rozkrojenú cibuľu alebo zemiak,“ dodáva. Úľavu prinesie napríklad aj gél Fenistil.

„Ak by ste však spozorovali neprimerane veľký opuch, prípadne opuch tváre, jazyka, zhoršené dýchanie či podobné príznaky, vyhľadajte lekársku pomoc,“ pripomína Peter Pružinec, hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre klinickú imunológiu a alergológiu.

„Ak má osoba pri sebe pohotovostný balíček, je nevyhnutné ako prvé podať injekčne adrenalín. Na Slovensku sú dostupné dva druhy. Buď Jext, alebo Epipen, ktoré alergikovi predpíše lekár. Ak je pacient schopný, môže si ho podať sám. Potom je nutné podať jednu až dve tablety antihistaminík a vyhľadať lekára,“ vysvetľuje Pružinec. Ak však postihnutému zlyháva dýchací alebo obehový systém, je nutné mu podať prvú pomoc a privolať záchranku. Kým príde odborná pomoc, pacienta uložíme do protišokovej polohy, teda zodvihneme nohy nad úroveň hlavy. Ak pacient prestane reagovať na podnety, je potrebné začať s resuscitáciou.

O aktívnejšom hmyze hovoria aj hasiči. Kým minulý rok zasahovali 446-krát, tento rok už prekročil počet prípadov, keď si museli poradiť s bzučiaco-bodavým hmyzom, hranicu 340. Ako nás informovala hovorkyňa hasičského prezídia Zuzana Farkasová, hasiči zasahujú len na verejných miestach, ako sú domovy dôchodcov, školy, škôlky a iné zariadenia, kde sa nachádza vysoký výskyt ľudí. Hovorí, že ich úlohou je premiestniť hniezdo hmyzu. Najmä pri včelách často žiadajú o pomoc priamo včelárov.

Za súkromný pozemok zodpovedá sám majiteľ či správca objektu a je teda na ňom, aby dal hniezdo bodavého hmyzu v blízkosti svojho príbytku odstrániť na vlastné náklady. Ak máte v pláne likvidovať sršnie alebo osie hniezdo, najvhodnejší čas je v noci alebo skoro ráno, keď nevylietajú. Hoci si hniezdo strážia neprestajne, v noci sú väčšinou všetky sršne a osy vnútri. Je to tak bezpečnejšie a rýchlejšie. Otvor môžete zapchať alebo doň nastriekať sprej, radí entomológ Janský.

Ak vám osy či sršne vyslovene neprekážajú, najlepšie je počkať do jesene alebo zimy. Keďže si nevytvárajú zásoby, nedokážu prezimovať, a tak sú v tomto čase hniezda opustené, prežíva v nich iba kráľovná, ktorá ďalšiu sezónu zakladá nové hniezdo.

Prevencia

Domáce recepty na udržanie bodavého hmyzu na uzde hovoria, že je vhodné umiestniť na dvor pravé, no opustené hniezdo. Klinčekový olej, citrónová tráva, vitamín B a cesnak sú ďalšie osvedčené odpudzovače. Pestovatelia ovocia v sadoch často využívajú fľaše s cukrovou vodou. Cukor či sirup hmyz vláka dnu a často sa v ňom utopí. Podľa entomológa Vladimíra Janského to však nie je najlepšie riešenie, pretože vo fľaši skončí aj mnoho užitočných druhov hmyzu.

Najlepšie je všímať si okolie domu a záhrady už od jari a zistiť, kde sa hmyz usádza a zbaviť sa ho hneď na začiatku, keď je rodina malá a menej nebezpečná.

„Ľudia vedia, že včely robia med, a tak ich výskyt berú s nadhľadom. Málokto si však uvedomuje užitočnosť sršňov a ôs. Tie likvidujú veľké množstvo iného hmyzu, ktorým kŕmia svoje larvy,“ pokračuje Janský.

Na Slovensku sa nachádza 7 až 10-tisíc druhov blanokrídlovcov, medzi ktoré patria aj sršne, osy, včely. Podľa Janského sa v posledných rokov pravidelne objavujú aj nové, pre nás nepôvodné, druhy hmyzu a sú medzi nimi aj bodavé druhy. O mnohých ešte nič bližšie nevieme a nie sú ani premnožené, takže viac o nich vie len zopár odborníkov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #hmyz #komáre #alergici #včelár #osy