Pellegrini: August 1968 bol snahou postaviť sa rozdeleniu sveta

Udalosti z augusta 1968 sú dramatickým príbehom o nádeji malého národa postaviť sa vtedajším pravidlám geopolitického rozdelenia sveta a vytvoriť slobodnú a sociálnu spoločnosť postavenú na dôstojnom živote jednotlivca. K 50. výročiu vojenskej invázie do Československa to napísal premiér Peter Pellegrini v komentári pre denník Hospodárske noviny.

21.08.2018 10:02
pellegrini Foto: ,
Premiér Peter Pellegrini.
debata (6)

„August 1968 patrí medzi tie historické udalosti, ktoré je potrebné nasledujúcim generáciám pripomínať. Tragické udalosti sa dotkli každej rodiny a v pamäti našich rodičov a prarodičov zostávajú navždy zapísané ako memento, aby sa nikdy nič podobné neopakovalo,“ uviedol Pellegrini.

Predseda slovenskej vlády dodal, že udalosti z roku 1968 sú tiež dramatickým príbehom, ktorý odhaľuje rad charakterov verejne činných ľudí, v ktorom sa myšlienka budovania socializmu s ľudskou tvárou stretla tvárou v tvár so zradou a mocenským cynizmom.

Alexandra Dubčeka, niekdajšieho vysokého komunistického funkcionára a tvár pražskej jari, ktorého cieľom bolo uvoľnenie pomerov v Československu v 60. rokoch, označil Pellegrini za nositeľa obrodnej spoločenskej zmeny a za jednu z najvýznamnejších postáv slovenskej histórie. „Jeho rozhodovanie v tej dobe bolo zložité, ale vždy zohľadňovalo záujem národa a spoločnosti. Patrí medzi najvýznamnejšie osobnosti našej histórie a zaslúži si náš rešpekt a úctu,“ uviedol Pellegrini.

Premiér takisto vyslovil vďaku tým, ktorí vojenskú okupáciu v roku 1968 neprijali pasívne, ale preukázali veľkú mieru odvahy a čelili vojenskej agresii priamo v uliciach.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #50 rokov od okupácie Československa