Rusi falšujú históriu a prekrúcajú fakty, napísal Bugár k výročiu okupácie

Béla Bugár, Lucia Žitňanská, Andrej Danko aj Robert Kaliňák reagovali na 50-te výročie okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy.

21.08.2018 10:05 , aktualizované: 14:38
bela bugar Foto: ,
Šéf Mostu-Híd Béla Bugár.
debata (253)

Invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa pochovala boj o slobodnejšiu spoločnosť a spečatila osud krajiny na dlhé desaťročia.

Ruská federácia však dodnes ospravedlňuje náš prepad, ktorý nepovažuje za okupáciu. Na sociálnej sieti to napísal líder koaličného Mosta-Híd a podpredseda Národnej rady (NR) SR Béla Bugár.

„Ruské médiá spojené so štátnymi inštitúciami aj po desaťročiach hovoria o bratskej pomoci. Nemôžeme si dovoliť si to nevšimnúť. Falšovanie dejín a prekrúcanie historických faktov sa nedá ospravedlniť a má vplyv na naše vzťahy s touto krajinou,“ zdôraznil.

Žitňanská: Vpád okupačných tankov bol agresiou

Exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) v tejto súvislosti uviedla, že vpád okupačných tankov pred 50 rokmi bol agresiou. „Neospravedlniteľná agresia, ktorej cieľom bolo udržať tvrdú komunistickú líniu vo vtedajšom Československu. Udržať sa ju podarilo za cenu stoviek nevinných obetí počas augustových dní a za cenu perzekúcií tisícok ďalších, ktorí sa komunistickému režimu vzopreli,“ uviedla.

Podľa jej slov v súčasnosti nestojíme na prahu žiadnej dejinnej udalosti, ktorá by nás nútila postoj k augustu '68 prehodnocovať, a o to je snaha o relativizáciu a zmenu pohľadu na „bratskú pomoc“ nepochopiteľnejšia. „Jediný spôsob, ako sa vyrovnať s okupáciou a zároveň sa vyvarovať ďalšej straty suverenity, je byť na strane slobody a demokracie,“ dodala.

Kaliňák: Obete okupácie nemožno nazvať inak ako hrdinami

Exminister vnútra Robert Kaliňák (Smer) sa domnieva, že obete okupácie nemožno nazvať inak ako hrdinami.

„V roku 2005 som pripravil ešte ako opozičný poslanec návrh zákona, ktorý umožnil obetiam okupácie požiadať o finančné odškodnenie. NR SR tento návrh schválila a vďaka nemu bolo do konca roku 2008 odškodnených 162 obetí. Som rád, že som mohol aspoň malým dielom pomôcť zmierniť následky rodinných tragédií spôsobených okupáciou. Na týchto hrdinov nesmieme nikdy zabudnúť, česť ich pamiatke,“ uzavrel.

Najsilnejšia parlamentná strana Smer považuje 21. august za významný deň, ktorý ukázal, že aj vo víre historických udalostí má každý človek slobodu rozhodnúť sa konať v súlade so svojím svedomím. Strana to uviedla na sociálnej sieti pri príležitosti 50. výročia vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

Podľa strany Roberta Fica v období normalizácie bolo perzekvovaných státisíce Slovákov a v každej rodine sa nájde niekto, komu zásadný postoj v tomto prelomovom období na dve desaťročia trpko zasiahol do profesijného aj osobného života.

„Nikdy nezabudneme na nevinné obete okupácie. Ich pamiatka je pre nás mementom, že štátna suverenita a možnosť rozhodovať o vlastnej krajine nie je samozrejmosťou, ale vysoko cenenou hodnotou,“ dodal Smer.

Danko: Z histórie sa máme poučiť

Tragický koniec Pražskej jari a vstup vojsk piatich štátov Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968 na naše územie musí každý Slovák jasne a jednoznačne odsúdiť. Z histórie sa však máme poučiť, nie sa ňou umárať alebo sa na jej základe snažiť ľudí polarizovať. V diskusii na Tablet.TV to uviedol predseda Národnej rady (NR) SR a SNS Andrej Danko.

Dodal, že Slovensko zažívalo ťažké časy niekoľko desaťročí po sebe, najprv druhú svetovú vojnu, potom nástup komunizmu v roku 1948 a politické procesy v 50. rokoch. „Potom prišlo obdobie uvoľnenia, došlo k prepúšťaniu ľudí, ktorí boli prenasledovaní, prišla vôľa po zmene v spoločnosti. Ale bola potlačená,“ povedal na margo augustových udalostí. „Bola tu snaha o demokraciu, o zmenu systému, ktorý tu vládol. Na druhej strane, prišla vôľa iných štátov zasiahnuť do nášho vývoja,“ povedal Danko.

Podľa Danka sa ešte aj dnes niekedy objaví politický názor obhajujúci inváziu, bývajú to však hlasy jednotlivcov. „Štáty bývalej Varšavskej zmluvy sa nám už historicky ospravedlnili prostredníctvom svojich predstaviteľov niekoľkokrát,“ povedal.

Napríklad Juhoslávia sa však do útoku nezapojila. „Ja som pri návšteve Srbska pri hrobe Josipa Tita napísal do pamätnej knihy, že ďakujeme za to, že stál pri nás a v roku 1968 nás nezradili,“ poznamenal Danko.

253 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Kaliňák #Lucia Žitňanská #Andrej Danko #50 rokov od okupácie Československa