Verejnosť si pripomenula 21. august 1968, Pellegrini pripúšťa diskusiu o pamätnom dni

Za účasti predsedu parlamentu, niekoľkých ministrov a ďalších politikov si v utorok verejnosť na zhromaždení v centre Bratislavy pripomenula obete vojenskej okupácie Československa. Pietna spomienka sa uskutočnila pri pamätnej doske, ktorá bola v minulosti inštalovaná na budove Univerzity Komenského na pamiatku troch zastrelených na začiatku vojenskej invázie v auguste roku 1968.

21.08.2018 12:03 , aktualizované: 22:59
Bratislava jar68 pieta okupácia výročie ČSSR 1968 Foto: ,
Na snímke zľava podpredseda Národnej rady SR (NR SR) Béla Bugár, predseda parlamentu Andrej Danko a bývalý predseda NR SR Pavol Hrušovský počas pietneho aktu kladenia vencov pri príležitosti 50. výročia okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy pred pamätnou tabuľou pred Univerzitou Komenského v Bratislave.
debata (45)

„Rok 1968 patrí pravdepodobne k najdôležitejším udalostiam našej krajiny. Boli zničené nádeje dvoch generácií na slušnejší, dôstojnejší a slobodnejší život. Boli zničené komunistickou diktatúrou a moskovským imperializmom, rovnako tak, ako sú v súčasnosti ničené nádeje Gruzíncov, Ukrajincov a ďalších,“ povedal v prejave štátny tajomník ministerstva obrany Róbert Ondrejcsák.

Ondrejcsák dodal, že udalosti po invázii viedli nielen k emigrácii mnohých ľudí z Československa, ale aj k poznamenaniu života miliónov ľudí a vyžiadali si rovnako obete. Blahobyt a slobodu súčasnému Slovensku podľa neho zaručuje Európska únia a NATO.

Premiér na otvorení výstavy fotografií: August 1968 treba pripomínať

Premiér v prejave pri otvorení exteriérovej výstavy fotografií Invázia Augusta 68 fotografov Josefa Koudelku a Ladislava Bielika povedal, že v osudnú noc ľudia v Československu zažili pocit bezmocnosti a strach.

(Zľava) Premiér Peter Pellegrini, Peter Bielik,... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Peter Pellegrini, Peter Bielik, Pavol Danko (Zľava) Premiér Peter Pellegrini, Peter Bielik, predseda NR SR Pavol Danko stoja pri otvorení výstavy fotografií k 50. výročiu začatia okupácie Československa pred slávnou fotografiou Ladislava Bielika Muž s odhalenou hruďou. Peter Bielik je synom autora ikonickej snímky.

„August 1968 patrí medzi tie historické udalosti, ktoré je potrebné nasledujúcim generáciám pripomínať. Tragické udalosti sa dotkli každej rodiny a v pamäti našich rodičov a prarodičov zostávajú navždy zapísané ako memento, aby sa nikdy nič podobné neopakovalo,“ uviedol Pellegrini.

Dodal, že udalosti roku 1968 sú tiež dramatickým príbehom, ktorý odhaľuje rad charakterov verejne činných ľudí a v ktorom sa myšlienka budovania socializmu s ľudskou tvárou stretla so zradou a mocenským cynizmom.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko v prejave na výstave označil okupáciu Československa za násilný akt sovietskej moci a satelitov Moskvy, ktorý treba odsúdiť. Danko tiež uviedol, že vojenská invázia reagovala na demokratické reformy, ktoré Československu okolitý svet závidel.

Premiér si uctil pamiatku Alexandra Dubčeka

V prípade, že by vznikla spoločenská objednávka, aby bol 21. august pamätným dňom, premiér Peter Pellegrini by sa nebránil diskutovať o tejto myšlienke. Povedal to v utorok na brífingu po tom, čo si spolu s členmi vlády pripomenul 50. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa pri hrobe Alexandra Dubčeka.

„Nie som zástanca toho, aby sme si umelo jatrili rany. Na druhej strane je to súčasť histórie, pred ktorou nemôžeme zatvárať oči, pred ktorou nemôžu zatvárať oči ani naši susedia a vtedajší spojenci,“ uviedol. Podľa jeho slov však nie je dôležité „čo je napísané v kalendári, ale ako si osobne a ľudsky vieme tieto udalosti pripomenúť“.

Premiér pri tejto príležitosti zdôraznil, že nastal čas, keď si máme nielen pripomenúť dobové udalosti, ale tiež si uctiť významné osobnosti slovenských dejín a ľudí, ktorí zohrávali počas okupácie v roku 1968 dôležitú ú­lohu.

V Bruseli spomienka Slovákov a Čechov

Okolo 150 Slovákov a Čechov sa v utorok večer stretlo v Bruseli v parku Cinquantenaire, aby si pripomenulo 50. výročie vstupu „spriatelených“ vojsk na územie Československa.

Akcia v blízkostí inštitúcií EÚ bola súčasťou happeningu Invaze18.cz, do ktorého sa zapojili občania 127 miest z Českej republiky aj zo zahraničia. Medzi Slovákmi v Belgicku akciu prostredníctvom sociálnych sietí spopularizovala platforma „Od Tatier k Schumanu“, ktorá spája Slovákov a Čechov v Bruseli prostredníctvom rôznych akcií a diskusií so zaujímavými osobnosťami zo SR a ČR, ako aj Stále zastúpenie SR pri EÚ.

Aj Slováci a Česi v Bruseli boli vyzvaní, aby v utorok od 18.00 do 19.00 h prišli „okupovať“ Brusel papierovými vojakmi a tankami, prípadne so sviečkami na počesť padlých počas intervencie vojsk Varšavskej zmluvy a pútačmi, ktorými mali vyjadriť svoj postoj k historickej udalosti spred 50 rokov.

Na stránke Invaze18.cz sa uvádza, že výzva „okupovať“ súkromné aj verejné miesta papierovými vojakmi je snahou upozorniť širšiu verejnosť na stratu historickej pamäti a iné súčasné okupácie.

Bruselské podujatie sa skončilo zaspievaním českej a slovenskej hymny, na udalosti spred 50. rokov upozornili predstavitelia Stáleho zastúpenia SR, slovenskej komunity v Bruseli a s krátkym prejavom vystúpil aj hlavný architekt Európskej komisie Peter Beňuška.

45 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Ondrejcsák #50 rokov od okupácie Československa