Kaplnku v Považskej Bystrici mohli podpáliť vandali

Jozef Adamík z Považskej Bystrice si myslel, že prší. Praskavý zvuk mu však nedal pokoj. Vyskočil z postele a uvidel takmer tristoročnú kaplnku svätej Heleny v plameňoch. Požiar vypukol asi tridsať minút po polnoci z pondelka na utorok. Veľmi rýchlo sa rozšíril aj na strechu kaplnky, ktorá kompletne vyhorela.

21.08.2018 19:09
HaZZ požiar kaplnka sv.Helena P.Bystrica Foto: ,
Takmer 20 profesionálnych a dobrovoľných hasičov zasahovalo v utorok nadránom pri požiari kaplnky sv. Heleny v Považskej Bystrici. Požiar vypukol okolo jednej hodiny a rozšíril sa aj na strechu kostola. Strecha kaplnky z roku 1728 zhorela do tla.
debata (2)

„Keď som otvoril oči, uvedomil som si, že niečo nie je v poriadku. Svetlo, ktoré sa odráža od verejného osvetlenia, býva biele, no teraz bolo intenzívne oranžové. Úplne ma to prebralo. Vyskočil som z postele k oknu a uvidel som plamene na streche kaplnky,“ opisuje nepríjemné prebudenie Adamík.

Oheň skrotili až ráno

Hasiči boli na mieste do dvadsiatich minút. „Požiar sa rozšíril na strechu kostola, ktorú úplne zničil. Pri udalosti zasahovali profesionáli z Považskej Bystrice, Púchova, Trenčína, zo Záchrannej brigády HaZZ v Žiline a dobrovoľní hasiči z obcí Papradno a Považská Teplá,“ uviedlo v oficiálnom vyhlásení Prezídium Hasičského a záchranného zboru. Hoci požiar dostali pod kontrolu približne po dvoch hodinách, oheň skrotili definitívne až okolo siedmej ráno. Interiér zostal takmer neporušený, no voda z hasenia zničila omietky.

„Požiar sa začal šíriť od paliet pri okne, z ktorých bola v nedeľu pri kaplnke vytvorená podlaha pre obradný priestor. Konala sa tam totiž každoročná slávnostná svätá omša pri príležitosti sviatku svätej Heleny – patrónky kostola, na ktorej sa zúčastnili kňazi a cirkevní hodnostári,“ pokračuje Adamík. Býva oproti kaplnke na považskobystrickom sídlisku Rozkvet vyše 28 rokov.

„Ešte nevieme, nakoľko je poškodený strop. Síce nespadol, ale jeho stav musí posúdiť statik. A keď sa vyjadrí aj polícia, začneme riešiť obnovu kaplnky. Dovtedy budeme v týždni slúžiť omše v drevenej budove, ktorú tu máme, prípadne na fare. Ešte presne neviem. A v nedeľu budeme mať zatiaľ omšu vonku, pod stanom,“ spresňuje páter Wieslaw Krzyszycha. Poľskí misionári Matky Božej lasaletskej sa o kaplnku starajú od roku 1991.

Požiar pátera Krzyszychu prekvapil. Na sídlisku vraj nikdy nemali problémy. Dodal, že občas ku kaplnke chodili mladí ľudia piť alkohol, no nikdy by si nedovolil tvrdiť, že to urobili práve oni. „Sú to dobrí ľudia, len trochu slabí,“ povedal páter.

Kaplnka sv. Heleny v noci na utorok vyhorela. Foto: Jozef Adamík
kaplnka, považská bystrica, požiar Kaplnka sv. Heleny v noci na utorok vyhorela.

Miestni špekulujú, že za požiarom stoja podpaľači

Miestni však špekulujú, že požiar nevznikol len tak. Adamík potvrdzuje, že mladí ľudia občas páchajú neplechu. „Zvyčajne na začiatku víkendov z piatka na sobotu bývajú rozbité nádoby na smeti. V zime prevracajú plechové nádoby s posypovým materiálom, ktoré bývajú popri chodníkoch a schodoch vedúcich na sídlisko. Niekedy sa objavujú aj pri kaplnke rozhádzané plechovky od piva a fľaše od liehovín,“ vysvetľuje.

„Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície z Považskej Bystrice začal trestné stíhanie vo veci poškodzovania cudzej veci. Na miesto boli prizvaní aj experti z krajského úradu. Po páchateľovi pátrame,“ povedala Elena Antalová, hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne. Na miesto požiaru prišiel v utorok popoludní aj zisťovateľ príčiny požiarov. Škoda bola predbežne odhadnutá na 150-tisíc eur, kaplnka bola našťastie poistená, dodal páter Krzyszycha.

Mesto bude nápomocné pri obnove kaplnky

„Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku a jednu z najvýznamnejších pamiatok Považskej Bystrice, mesto bude určite nápomocné pri jej obnove. Záleží nám na tom, aby kaplnka bola čím skôr v stave ako pred požiarom a mesto je pripravené pomôcť finančne aj materiálne,“ uistila hovorkyňa mesta Iveta Kováčiková.

Kaplnka má už takmer 300 rokov. V roku 1728 ju dal postaviť gróf Peter Szapáry a od roku 2009 je kostolom novej farnosti Rozkvet. Občania ju dobre poznajú a majú k nej vytvorený vzťah. Dosiaľ to bol jediný kostol na sídlisku, 14. októbra však budú o pár metrov ďalej posväcovať nový kostol s kapacitou 350 miest na sedenie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #podpaľačstvo #vandalizmus #Považská Bystrica