V Košiciach odhalili pamätník Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej

Pomník zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej večer slávnostne odhalili v parku na Južnej triede v Košiciach. Na odhalení sa zúčastnilo viac ako 100 ľudí. Autorom diela je košický výtvarník Peter Kalmus.

21.08.2018 20:43
SR Košice vražda Kuciak Kušnírová pomník... Foto: ,
Odhalenie pamätníka Jánovi Kuciakovi a Martine Kušnírovej v Košiciach.
debata (48)

Podľa Kalmusa nie je podstatné, kto je pomník vytvoril. „Podstatná je tragická vec, ktorá sa udiala pred pol rokom. Spomienka na nevinné obete brutálnej popravy je v nás stále prítomná. Myslím, že je to prvý, ale verím že nie posledný pomník na území Slovenska,“ povedal s tým, že by bol najradšej, keby na Slovensku takéto pomníky nemuseli vznikať.

„Na pomníku sú len mená, portréty Jána a Martiny a QR kód, na základe ktoré sa dostanete k životopisným údajom obidvoch brutálne zavraždených, ale aj k údajom, kto bol v čase popravy premiérom, ministrom vnútra, policajným prezidentom a podobne,“ vysvetlil Kalmus. Dodal, že ide symbolický hrob, ktorý sa ešte dokončí úpravou zelene a bude tu vysadený strom.

Odznela aj báseň Tomáša Straku

Podľa jeho slov ho miesto, kde je pamätník umiestnený, zaujalo. „Je tu ruch veľkomesta, ale zároveň je tu kúsok parčíka a hneď sakrálny kostol.“ Zároveň pripomenul, že pomník vznikol zo súkromných zdrojov a ak ho bude niekto poškodzovať, bude sa stále opravovať.

Na slávnostnom odhalení pomníka sa okrem iných zúčastnili aj rodičia zavraždeného Jána Kuciaka, matka Martiny Kušnírovej a ich advokáti. Po príhovoroch odznela aj báseň Tomáša Straku. Nasledovala zádušná omša za dvojicu zavraždených a obete okupácie Československa z roku 1968.

Zlatica Kušnírová vyjadrila poďakovanie a samotnú myšlienku vzniku pomníka označila za veľmi pekné gesto. „Verím, že miesto nikto nezneuctí,“ uviedla pre médiá.

Kuciak: Prestaňme sa báť

„Politiku nemám rád, nikdy som ju ani nemal, a tieto hádky, že sa to veľmi spolitizovalo, to mi nevyhovuje,“ povedal Jozef Kuciak.

„Myslím že ak má mať tragická smrť Jána a Martiny v niečom zmysel, tak v tom, aby sme sa prestali báť. Aby sme sa naučili pomenúvať veci pravými slovami, bojovať za dobro, bojovať za slušný život na Slovenku, za čo Ján a Martina celý život bojovali. Verím, že aj po pol roku, ktorý zvláštnym spôsobom pripadá na 50. výročie okupácie, si spomenieme, že tieto výročia sú o slobode Slovenska,“ povedal počas príhovoru advokát Daniel Lipšic.

K dvojnásobnej vražde novinára a jeho snúbenice došlo 21. februára v rodinnom dome vo Veľkej Mači. V prípade sa naďalej vykonávajú procesné úkony.

48 debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Košice #vražda novinára Jána Kuciaka #Martina Kušnírová