Zmenu výberu policajného prezidenta vláda neprerokuje, o návrhu sa ešte veľa diskutuje

Premiér Peter Pellegrini pred dnešným zasadaním vlády povedal novinárom, že kabinet teraz nebude rokovať o novele zákona o zmene výberu policajného prezidenta. Okolo návrhu z dielne ministerky vnútra Denisy Sakovej (Smer-SD) je totiž stále ešte veľa diskusie, odborníci s ním nesúhlasia.

22.08.2018 10:27 , aktualizované: 13:34
vláda, kažimír, pellegrini, raši, matečná, Foto: ,
Aktuálne zo zasadnutia vlády. Zľava: Peter Kažimír, Peter Pellegrini, Richard Raši, Gabriela Matečná.
debata (4)

„Javí sa, že okolo návrhu je ešte veľa diskusie, z odborných kruhov zaznievajú hlasy, že tá úprava nie je dobrá,“ uviedol Pellegrini. Vážna odborná diskusia sa podľa jeho slov vedie okolo dĺžky funkčného obdobia policajného prezidenta, návrh počíta so siedmimi rokmi.

Naďalej podľa premiéra platí plán, že nového policajného prezidenta budú voliť po novom od januára 2019. Stihnúť sa to dá, keďže parlament ešte bude zasadať do konca roka trikrát.

Novela zákona o Policajnom zbore počítala s tým, že policajného prezidenta by naďalej vymenúval minister vnútra, ale na základe výberového konania a len s odporúčaním parlamentného brannobezpečnos­tného výboru. Na vymenovanie policajného prezidenta má byť teda potrebná zhoda výberovej komisie, výboru pre obranu a bezpečnosť a ministra vnútra. Zmeny sa majú dotknúť aj policajnej inšpekcie, vznikne Úrad inšpekčnej služby.

Na rozdiel od novely zákona o Policajnom zbore, zmeny vo výbere ústavných sudcov by vláda v stredu schváliť mala. „Tá úprava je určite lepšia a vytvára prísnejšie podmienky na voľbu ústavných sudcov, ako je dnes, takže je to určite posun k lepšiemu.“

Z rokovania stiahli aj vymenovanie podpredsedu ÚVO

Vláda nerokovala ani o návrhu na vymenovanie za podpredsedu Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Juraja Bagalu. Predseda ÚVO Miroslav Hlivák stiahol návrh zo stredajšieho rokovania vlády.

„Predseda úradu požiadal premiéra o stiahnutie nominácie z rokovania vlády. O svojom ďalšom rozhodnutí bude informovať,“ uviedla hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková. Bagala je spoločníkom Advokátskej kancelárie Bagala – Ďurček, s. r. o., má vyše pätnásťročnú prax v advokácii a na poste podpredsedu úradu sa chcel venovať profesionalizácii verejného obstarávania. Nomináciu Bagalu za podpredsedu ÚVO kritizovali mimovládne organizácie.

Nadácia Zastavme korupciu uviedla, že nomináciu Bagalu nepovažuje za správnu z dôvodu, že má blízko k podnikateľovi Ivanovi Kmotríkovi a je s ním v spoločných firmách, kde obaja vystupujú aj ako koneční užívatelia výhod. Transparency International Slovensko označila Bagalu za vyslovene nevhodného kandidáta z rovnakých dôvodov, pričom sú pochybnosti, či by vedel nestranne posudzovať štátne zákazky.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #policajný prezident #Peter Pellegrini