MPSVR má výhrady k zvyšovaniu dôchodkového veku podľa návrhu Mostu-Híd

Dôchodkový vek na Slovensku sa má zrozumiteľne a transparentne zverejňovať päť rokov dopredu. Navrhujú to poslanci koaličnej strany Most-Híd v novele zákona o sociálnom poistení, ktorú v stredu odsúhlasila vláda, avšak aj s pripomienkami ministerstva práce. Rezort navrhuje, aby sa pri zvyšovaní dôchodkového veku upustilo od zaokrúhľovania veku na mesiace. Dôvodom je aj negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy.

22.08.2018 14:25
dôchodci, dôchodok, II. pilier, financie Foto:
Ministerstvo práce odporúča upustiť od návrhu zaokrúhľovania zvyšovania dôchodkového veku na mesiace.
debata (1)

Novela zákona je v parlamente aktuálne v druhom čítaní. Poslanci Mostu-Híd navrhujú zaviesť mechanizmus, podľa ktorého sa má od roku 2019 každoročne vydávať opatrenie, ktoré určí dôchodkový vek na príslušný rok v predstihu piatich rokov. Taktiež navrhuje, aby sa dôchodkový vek určoval na roky a mesiace, čím sa má zvýšiť jeho zapamätateľnosť. Dôchodkový vek v budúcom roku by mal byť 62 rokov a 6 mesiacov, v roku 2020 by mal dosiahnuť 62 rokov a 8 mesiacov, v roku 2021 má byť stanovený na 62 rokov a 10 mesiacov, v roku 2022 má byť 63 rokov, a v roku 2023 má byť stanovený na 63 rokov a 2 mesiace.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) však upozorňuje, že súčasná zmena predlžovania dôchodkového veku bude mať negatívny vplyv na rozpočet verejnej správy. „Napríklad v roku 2019 predpokladáme zníženie úspory o približne 6,7 milióna eur oproti súčasnému právnemu stavu. Zaokrúhľovaním na mesiace sa rast dôchodkového veku v krátkodobom horizonte spomaľuje, úmerne čomu sa predlžuje dĺžka poberania dôchodkov,“ uviedlo ministerstvo vo svojom stanovisku. Podľa novely zákona sa totiž dôchodkový vek v roku 2019 nezvyšuje o dva mesiace a medzi súčasným a navrhovaným mechanizmom vzniká od roku 2017 rozdiel v dĺžke dôchodkového veku 20 dní a v roku 2020 bude rozdiel približne 12 dní.

„Odporúčame upustiť od návrhu zaokrúhľovania zvyšovania dôchodkového veku na mesiace a súčasne odporúčame posunúť referenčné obdobie tak, aby bol zachovaný cieľ čo najpresnejšie určovať dôchodkový vek v závislosti od čo najaktuálnejších dát o strednej dĺžke života,“ priblížilo ministerstvo. Taktiež sa má jednoznačne určiť, pre koho bude nový dôchodkový vek stanovený v jednotlivých rokoch.

Rezort práce má k novele pripomienky aj preto, že ešte nie je rozhodnuté o zakotvení maximálnej výšky dôchodkového veku. „Pokiaľ bude schválená legislatívna zmena zavádzajúca maximálnu výšku dôchodkového veku, a to aj so zohľadnením znižovania maximálneho dôchodkového veku pre osoby, ktoré vychovali deti, automatické predlžovanie dôchodkového veku v závislosti od strednej dĺžky dožitia v predloženom poslaneckom návrhu, ako aj v aktuálnom znení zákona o sociálnom poistení začína strácať svoje opodstatnenie,“ tvrdí ministerstvo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #ministerstvo práce a sociálnych vecí #dôchodkový vek