V Kočnerovej kauze majú slovo znalci

Spor o vyplatenie miliónových zmeniek medzi Mariánom Kočnerom a televíziou Markíza sa mení na vojnu znalcov. Obe strany totiž argumentujú svojimi znaleckými posudkami o pravosti zmeniek. Televízia najnovšie napadla ten Kočnerov.

23.08.2018 09:05 , aktualizované: 19:15
súd, Rusko, Kočner, Foto: ,
Kočner na Najvyššom súde.
debata (80)
Kauza sa ťahá od roku 2016, keď Kočner požiadal expolitika Pavla Ruska a televíziu Markíza o vyplatenie štyroch zmeniek v hodnote asi za 70 miliónov eur. Tie mal ešte v roku 2000 podpísať Rusko ako zástupca televízie.

Markíza prišla s vlastným posudkom, ktorý dokazuje, že zmenky sú falošné a podala na Kočnera aj Ruska trestné oznámenie. Vyšetrovateľ oboch obvinil z falšovania úradnej listiny, Rusko čaká na ukončenie vyšetrovania na slobode, Kočner vo väzbe.

Kočnerova obhajoba si však nechala vypracovať vlastný posudok, ktorým chce dokázať pravosť zmeniek. Televízia spochybňuje jeho interpretáciu. „Kočnerova obhajoba úmyselne nesprávne interpretuje záver posudku a zavádza verejnosť,“ uviedla televízia v stanovisku, ktoré sprostredkoval jej mediálny zástupca Peter Papanek. Podľa neho posudok zahraničného experta, ktorý predložil podnikateľ, nepreukazuje, že zmenky boli podpísané v roku 2000, ako tvrdili advokáti. Taktika obhajoby podľa stanoviska Markízy je úmyselne cielená s účelom dezinformovania verejnosti a ďalšieho zabránenia vyšetrovania trestného prípadu.

„Posudok vypracovaný renomovaným a svetovo uznávaným znalcom Gregorym La Porte je jednoznačným dôkazom o pravosti zmeniek. Podľa neho boli podpisy, ktoré skúmal, vykonané v dátume 11. 06. 2000,“ tvrdí Kočnerov právny zástupca Michal Mandzák. „Chápeme, že spoločnosť Markíza ako naša procesná protistrana má na tento znalecký posudok odlišný názor, avšak v konečnom dôsledku rozhodne súd,“ dodal.

Mandzák naznačil, že verejnosť zavádza televízia. Podľa neho doteraz nevysvetlila, ako a kedy doložila prokurátorovi svoj znalecký posudok. „O jeho pravosti má pochybnosti sám vyšetrovateľ,“ mieni Mandzák. Vysvetľuje, že v spise, na základe ktorého rozhodoval sudca o Kočnerovej väzbe, sa objavil neskôr. „Objavil ho až vyšetrovateľ, a to tak, že bol do spisu založený v rozpore s právnymi predpismi,“ pokračuje právnik. Tvrdí, že prokurátor uviedol, že tento posudok mal byť predložený aj v civilnom konaní medzi Kočnerom a Markízou.

„Spoločnosť Markíza ho do dnešného dňa nezaložila ani do jedného z troch civilných konaní,“ objasňuje. Kočner je zatiaľ vo väzbe. Najvyšší súd tento týždeň nevyhovel jeho žiadosti o prepustenie. V prípade dokázania viny hrozí podnikateľovi a Ruskovi 12 až 20 rokov väzenia.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #znalecký posudok #kauza zmeniek TV Markíza