Pfundtner: Chcem najmä dokončiť to začaté

Odchádzajúcu štátnu tajomníčku na ministerstve spravodlivosti Máriu Kolíkovú (nom. Mostu-Híd) nahradí vo funkcii Edita Pfundtner (45), rovnako nominovaná koaličnou stranou Bélu Bugára, advokátka a momentálne ešte poslankyňa Národnej rady.

22.08.2018 19:30
Edita Pfundtner Foto: ,
Na snímke Edita Pfundtner.
debata (5)

Svoje plány a predstavy o pôsobení v rezorte načrtla včera, bezprostredne po tom, čo jej vymenovanie schválila vláda, v krátkom rozhovore pre Pravdu.

Ako vidíte svoje pôsobenie na novej pozícii? Akým kľúčovým témam sa na ministerstve chcete venovať?

Chcem najmä pokračovať v načatej práci, základom pre mňa bude plnenie programového vyhlásenia vlády, ktoré som aj ja ako poslankyňa schvaľovala. Ku konkrétnym prioritám sa mi však momentálne vyjadruje ťažko, sme už totiž za polovicou volebného obdobia, plány na takomto poste sa zväčša robia s výhľadom na celé štyri roky. Prísť teraz s úplne novými témami, mimo rámca vládneho programu, by mohlo byť z časového hľadiska ťažšie realizovateľné.

Chystáte sa teda najskôr dokončiť projekty vašej predchodkyne. Kto­ré?

Pozriem sa najprv, do akej miery sú rozpracované. Pravdou je, že by som rada pokračovala v tých, kde vidím ako reálne aj úspešne ich dokončiť. Okrem toho, rozhodne blízke sú mi ľudskoprávne témy, keďže som v dvoch volebných obdobiach v parlamente bola členkou ústavnoprávneho výboru a pôsobila som aj vo výbore pre ľudské práva a národnostné menšiny – a videla som, čo tam rezonuje. Samozrejme, budem sa ďalej všetkými silami snažiť o lepšiu justíciu, som presvedčená, že na ministerstve, ba aj na celom Slovensku je veľa rozhľadených a obetavých ľudí, ktorí sa v tomto smere usilujú podniknúť veľmi prospešné kroky.

Vašu predchodkyňu považovali za „človeka“ exministerky Lucie Žitňanskej, takisto reprezentantky Mostu-Híd. Rovnako ako ona netajila výhrady k fungovaniu súčasnej vládnej koalície. A naposledy, keďže sa tiež cítila byť členkou kabinetu, ju pobúrila kauza vietnamského občana, údajne uneseného slovenským vládnym špeciálom. Ani s jej nástupcom Gáborom Gálom si príliš nerozumela, mali rozdielne názory na ďalšie smerovanie justície, napríklad aj v aktuálnej téme voľby ústavných sudcov. Nájdete s ministrom spoločnú reč?

Áno. S pánom ministrom sa poznáme ešte zo školských lavíc, z čias štúdia na Právnickej fakulte Univerzity Komenského. Pracovali sme spolu aj v parlamente, výborne sa poznáme po odbornej aj ľudskej stránke. Netvrdím, že vždy máme na každú vec rovnaký pohľad, to určite nie, ale názorovo sme si blízki a verím, že naša spolupráca bude prospešná.

A čo spolupráca s druhou štátnou tajomníčkou Monikou Jankovskou (Smer), voči ktorej mala Žitňanská vážne výhrady a postavila sa napríklad aj proti jej nominácii do Súdnej rady, hoci Jankovská bola pôvodne sudkyňou.

Neprináleží mi hodnotiť pôsobenie druhej štátnej tajomníčky na ministerstve, toto je skôr otázka na pána ministra. Po pracovnej stránke sa zatiaľ s pani Jankovskou nepoznám. Pevne však verím, že takisto budeme vedieť rozumne spolupracovať, v rámci našich kompetencií a celkových možností.

Svoj post poslankyne Národnej rady teraz opustíte. Ste však aj komunálnou političkou, poslankyňou bratislavskej mestskej časti Nové Mesto. Budete sa v jesenných komunálnych voľbách uchádzať o znovuzvolenie?

Táto situácia vznikla veľmi rýchlo. Prakticky počas predvčerajšieho utorka, teda jediného dňa, som sa musela rozhodnúť, či v prípade získania dôvery prijmem túto funkciu. Rozhodla som sa, že áno. No, priznám sa, takto ďaleko som ešte neuvažovala. Predovšetkým však budem musieť ukončiť svoje súčasné aktivity advokátky, pretože tam je nezlučiteľnosť. A musím ešte urobiť neodkladné úkony v záujme mojich klientov. To sú najaktuálnejšie organizačné procesy, ktoré musím v súvislosti s novou funkciou čo najrýchlejšie dotiahnuť. Ostatné sa uvidí.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Edita Pfundtner