OĽaNO kritizuje reformu súdnictva, problémy Ústavného súdu len oddiali

Vládna reforma súdnictva prostredníctvom Ústavy SR je pokusom o uzurpáciu moci a zabetónovanie vlastných ľudí na ústavnom súde do roku 2031. Reforma len odsunie riešenie problému na ďalšie vlády v budúcich rokoch. Za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) to uviedol Milan Vetrák.

23.08.2018 09:52
debata

Očakávať, že sa posunom vekovej hranice odchodu do dôchodku u sudcov problém vyrieši, považuje za nereálne. „Ak ministerstvo spravodlivosti nemá iné riešenie na zabránenie odchodu približne 300 sudcov do dôchodku, ako je predĺženie ich dôchodkového veku, potom samo priznáva, že v oblasti personálnej justičnej politiky zlyhalo,“ myslí si Vetrák, podľa ktorého je personálna politika súčasnej vlády katastrofou.

„Zmeny pri voľbe ústavných sudcov, ktoré navrhuje vláda, predstavujú vážne nebezpečenstvo. Predovšetkým tvrdohlavé presadzovanie nadpolovičnej väčšiny hlasov všetkých poslancov parlamentu pri voľbe kandidátov na ústavných sudcov namiesto ústavnej väčšiny, teda 90 hlasov,“ uviedol Vetrák. Za nezmyselné považuje aj zvyšovanie minimálneho veku kandidátov na 45 rokov zo súčasných 40. „Je škoda, že minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) sa neinšpiroval niektorou z viac ako 40 odborných pripomienok k vládnemu návrhu, ktoré mu hnutie OĽaNO tlmočilo na rokovaní k reforme,“ povedal Vetrák.

Vláda SR v stredu (22.8.) schválila návrh na zmenu Ústavy SR, ktorý pripravil minister spravodlivosti Gál. Na presadenie novely budú v Národnej rade SR potrebné i hlasy opozície, ktorá zatiaľ nevyjadrila zmenám podporu. Cieľom reformy je skvalitnenie procesu výberu kandidátov na ústavných sudcov. Ak ju neschvália, deväť z celkovo 13 ústavných sudcov, ktorým sa končí vo februári 2019 funkčné obdobie, sa bude voliť po starom.

debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #reforma súdnictva