Gál: Prejavov antisemitizmu pribúda, je potrebné ich ustrážiť

Nielen na Slovensku, ale aj v ďalších európskych štátoch, sa čoraz častejšie stretávame s pribúdajúcimi nenávistnými prejavmi prameniacich z antisemitizmu. Anonymné, nepremyslené a ľahkovážne prejavy sa rýchlo šíria a je potrebné hľadať efektívny nástroj, ako ich ustrážiť. Po stretnutí s veľvyslancom Izraela na Slovensku Zvi Aviner Vapnim to uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

23.08.2018 16:53
Gábor Gál Foto: ,
Minister spravodlivosti Gábor Gál.
debata (38)

„Napriek tomu, že SR má dobrý právny poriadok, často v porovnaní s verejnými prejavmi dochádza k závažným odsúdeniam anonymných diskutérov na internete len minimálne,“ myslí si Gál. Vapni za ním prišiel s návrhom deklarácie, ide o iniciatívu Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie holokaustu (IHRA). Deklaráciu, ktorá obsahuje jednotnú medzinárodnú definíciu antisemitizmu, prijalo v rokoch 2016 až 2018 viacero vlád, vrátane Rakúska, Rumunska, Bulharska či Izraela.

Gál: „Ak vieme, proti čomu bojujeme, boj je ľahší“

„Ak máme účinne bojovať, je potrebné určiť jasnú definíciu pojmu ‚antisemitizmus‘. Ak presne vieme, proti čomu bojujeme, boj je ľahší. A práve táto deklarácia nám v ňom môže výrazne pomôcť,“ uviedol Vapni. Materiál má deklaratórny charakter a Gál avizoval, že vyvinie maximálne úsilie na jeho schválenie vládou SR.

Zvi Aviner Vapni zároveň pozval slovenského ministra na oficiálnu návštevu Izraela. Gál pozvanie prijal, a to aj v súvislosti s jeho prioritou rozsiahlejšieho využívania elektronického monitoringu odsúdených a iných osôb. Slovenská republika totiž využíva technológiu od výrobcu so sídlom v Tel Avive. „Izrael rovnako využíva technológiu ich domáceho výrobcu a je jednou z krajín s najvýkonnejšími bezpečnostnými zložkami. Zaujímajú ma preto skúsenosti a spôsob, akým sa elektronický monitoring v ich krajine implementoval a na prípadnú inšpiráciu, aj na aké účely sa využíva v aplikačnej praxi,“ dodal Gál. Návšteva Izraela by sa mala zrealizovať do konca roka 2018.

Informovala o tom hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Zuzana Drobová.

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #antisemitizmus