SNS sa nepáči sedemročné funkčné obdobie policajného prezidenta

Slovenská národná strana odmieta, aby prezident policajného zboru mal stanovenú pevnú lehotu svojej funkcie sedem rokov. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení národniarov, spoločensky spravodlivé a demokratické je, aby prezident policajného zboru bol zvolený po novom na dobu neurčitú.

24.08.2018 09:54
Slávnostný snem strany, SNS, Danko Foto: ,
Predseda strany SNS Andrej Danko.
debata (5)

„Ak by sme aj dnes schválili zákon o tom, že prezident policajného zboru je zvolený na sedem rokov, nie je žiaden problém, aby nový parlament skrátil lehotu prezidenta policajného zboru respektíve našiel dôvod na ukončenie jeho pôsobnosti. SNS verí, že koalícia dospeje k systémovej zmene voľby prezidenta policajného zboru bez toho, aby sme boli upodozrievaní z porušovania demokratických pravidiel v spoločnosti,“ uvádza SNS.

Národniari zároveň zdôrazňujú, že odmietajú „mediálne hlúposti“ o tom, že nie sú pripravení podporiť zákon o novej voľbe prezidenta policajného zboru, pretože si stanovujú podmienky v iných štátnych inštitúciách vrátane SIS.

„Na najbližšej Koaličnej rade je dohodnuté, že sa ešte raz bude diskutovať o mechanizme, voľbe, respektíve iných problémoch policajného zboru. Polícia si vyžaduje viac systémových zmien ako len voľbu prezidenta resp. riešenie inšpekcie polície. Ctíme koaličnú dohodu, zodpovednosť koaličných ministrov, preto detaily návrhov predložíme na najbližšej Koaličnej rade,“ konštatuje SNS s tým, že v tejto problematike podporujú komplexnú zmenu. SNS však kategoricky vylučuje, že by podporu voľby prezidenta policajného zboru podmieňovala čímkoľvek.

Pokiaľ ide o novelu zákona o Policajnom zbore SR, ktorá mení pravidlá výberu policajného prezidenta, je potrebné nájsť zhodu na dĺžke jeho funkčného obdobia. Uviedla to v stredu po rokovaní vlády ministerka vnútra Denisa Saková. O novele mala v stredu rokovať vláda, návrh však nakoniec z rokovania vypustili. Podľa Sakovej je dĺžka funkčného obdobia policajného prezidenta jediným závažným rozporom, ktorý v tejto veci treba doriešiť. Rezort pôvodne navrhoval pre novozvoleného šéfa polície funkčné obdobie sedem rokov. Predseda vlády Peter Pellegrini ešte pred rokovaním kabinetu uviedol, že okolo ohlasovaných zmien je stále veľa diskusie a z odborných kruhov zaznievajú kritické hlasy, preto má byť novela zákona o Policajnom zbore SR ešte predmetom rokovaní.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #policajný prezident