Nakazených vírusom HIV na Slovensku pribúda

Slovensko sa v EÚ vzhľadom na počet obyvateľov zaraďuje ku krajinám s najnižším počtom nakazených vírusom HIV, v posledných rokoch ale pacientov pribúda rýchlejšie ako v minulosti. Uviedol to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ).

24.08.2018 15:43
debata (1)

V prvom polroku počet nakazených vírusom HIV dosiahol 1022 osôb, prvýkrát tak od začiatku monitorovania v roku 1985 prekročil hranicu 1000 ľudí. Za obdobie od januára do konca júna pribudlo 52 nových prípadov. Ak by doterajší vývoj pokračoval aj v ďalších mesiacoch, tento rok by mohol zaznamenať historicky najvyšší počet nových prípadov HIV pozitívnych. Doteraz najviac nakazených za jeden rok úrady zaznamenali v rokoch 2014 až 2016, a to 80 až 90 prípadov ročne.

Výrazná väčšina HIV pozitívnych sú muži, zhruba v dvoch tretinách prípadov sa nakazili homosexuálnym stykom. Sedem desiatok nakazených doteraz zomrelo.

Vírus HIV napáda lymfocyty v krvi a v črevách, ktoré sú nevyhnutné pre imunitu. Podľa odborníkov včasným odhalením choroby a liečbou možno predísť rozvinutiu vírusu HIV v chorobu AIDS.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #HIV #AIDS