Búrkami sa leto ešte nekončí

Tohtoročné leto bude mať niekoľko prívlastkov. Nebude síce najteplejšie v histórii meraní, ale stane sa letom s najväčším počtom tropických dní po sebe. Tiež bude patriť medzi najsuchšie letá. Cez víkend sa však schladíme a zmokneme.

25.08.2018 06:00
počasie, dážď Foto: , ,
Dažďu sa v piatok popoludní dočkala aj Bratislava.
debata (6)

Klimatológ Pavol Faško zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu hovorí, že nás čaká teplotný šok. „Hoci sa teplota dostane na úroveň typickú pre koniec augusta, ten rozdiel bude nepríjemný, dodáva. Na západe krajiny by sa mala zmena prejaviť skôr, možno už v sobotu ráno, na východ príde neskôr. "Bude pršať a budú aj búrky. Teraz však môžu byť pomerne výrazné. Bolo by preto dobré, keby ľudia boli obozretní. Mali by sledovať, ako sa búrka vyvíja,“ konštatuje klimatológ. Stáť pod stromom s dáždnikom a mobilom v ruke sa teda počas búrky rozhodne neodporúča. Klimatológ varuje aj pred lokálnymi povodňami.

Víkend bude chladný, ale leto nekončí

Faško však aj upokojuje – aj keď bude víkend chladný, letný charakter počasia sa ešte nekončí a s koncom leta možno rátať až niekedy v septembri. Po chladnom víkende totiž znova príde oteplenie. „Na budúci týždeň sa opäť oteplí, aj keď to už zďaleka nebudú také horúčavy, aké boli doposiaľ. Minimálne začiatok septembra vôbec nevyzerá zle, takže kto má ešte len pred dovolenkou, môže sa tešiť,“ prezradil klimatológ.

Tohtoročný august sa zapíše do histórie ako druhý najteplejší mesiac v histórii meraní. Prvenstvo si drží august v roku 1992. V Petržalke vtedy namerali priemernú teplotu 26 stupňov. „Ale napríklad v Žihárci, ktorý sa považuje za jednu z najteplejších staníc na Slovensku, v tomto roku namerali 26 stupňov. Keďže sa však blíži ochladenie, myslím si, že tento rekord zostane neprekonaný. Môžeme to teda uzavrieť tak, že väčšina meteorologických staníc bude mať druhý najteplejší august,“ hovorí klimatológ.

Najteplejšie leto bolo v roku 2015

Dopĺňa, že ani leto ako celok neprekoná rekord z roku 2015, keď bolo zaznamenané najteplejšie leto v histórii meraní. „Možno výnimočne, ale na väčšine staníc bude tohtoročné leto druhé najteplejšie po lete v roku 2015,“ dodáva Faško.

Tohtoročné leto sa však podľa neho dá charakterizovať ako výnimočné ešte z iného dôvodu. „Je vytrvalé v mimoriadne teplom počasí. Platí to o období, ktoré sa začalo niekde medzi 15. až 20. júlom a odvtedy zažívame veľmi dlhú vlnu horúčav. Dĺžka tohto obdobia bude možno na niektorých meteorologických staniciach rekordná. Zažili sme už dlhé vlny horúčav, ale podľa niektorých kritérií by toto mohla byť najdlhšia vlna horúčav v histórii,“ zdôrazňuje. Prerušenia vlny horúčav boli toto leto veľmi krátke, jedno-, maximálne dvojdňové. Navyše ich bolo veľmi málo.

Ako bude

  • Sobota 25. augusta - Oblačno až zamračené, na východe miestami aj zmenšená oblačnosť. Na mnohých miestach dážď alebo prehánky, miestami búrky, ktoré môžu byť ojedinele aj intenzívnejšie. Nočné teploty 19 až 14, denné 19 až 25 stupňov.
  • Nedeľa 26. augusta - Oblačno až zamračené a na väčšine územia dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky. Ďalšie ochladenie a veterno. Nočné teploty 14 až 9, denné 13 až 25 stupňov.
  • Pondelok 27. augusta - Prevažne polooblačno a ojedinele prehánky alebo dážď. Nočné teploty 14 až 9, denné 20 až 25 stupňov.
  • Utorok 28. augusta - Jasno až polooblačno. Nočné teploty 13 až 8, denné 22 až 27 stupňov.
  • Streda 29. augusta - Jasno až polooblačno. Nočné teploty 13 až 8, denné 23 až 28 stupňov.
  • Štvrtok 30. augusta - Jasno až polojasno. Nočné teploty 15 až 10, denné 25 až 30 stupňov.

Zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #klimatológ #Pavol Faško