Extrémistický film Zavrhnuté svedectvá už riešia kriminalisti

Ďalším prejavom extrémizmu, ktorý smeruje až k politickým špičkám parlamentnej Kotlebovej ĽS Naše Slovensko, sa už zaoberajú orgány polície.

24.08.2018 17:20

„Národná kriminálna agentúra (NAKA) vedie trestné konanie v prípade amatérskeho videa s názvom Zavrhnuté svedectvá. Vzhľadom k jeho štádiu a priebehu v súčasnosti bližšie informácie nemôžeme poskytnúť,“ potvrdil Pravde hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Premietanie dokumentu Zavrhnuté svedectvá podporovala práve Kotlebova strana. Mediálnu pozornosť vzbudil po tom, čo mesto Poprad začiatkom augusta stiahlo súhlas uviesť ho v miestnom kine Tatran, s tým, že obsah filmu „je silne politický a názorovo nevyvážený“.

Amatérsky dokumentárny film zobrazuje život v priebehu vojnovej Slovenskej republiky (1939 – 1945). V popradskom kine sa mal premietať 8. 8. 2018. Už tento dátum naznačil neonacistickú symboliku – dve osmičky predstavujú písmená HH (skratka pozdravu Heil Hitler). V snímke, ktorá je stále verejne dostupná na internete, respondenti opisujú Slovenské národné povstanie ako „najväčšiu sprostosť“ či „vraždu“ a „ďakujú Bohu, že ich prišli Nemci oslobodiť“. Jeden z účinkujúcich tvrdí: „Chvalabohu, že sa Tiso spojil aj s Hitlerom.“

Vo filme tiež účinkuje kontroverzný historik Martin Lacko, ktorého pre poburujúce hodnotenia tejto etapy slovenských dejín prepustili z Ústavu pamäti národa a v súčasnosti pracuje ako asistent poslankyne ĽS NS Natálie Grausovej. Autorsky sa pod film podpísali Dávid Pavlík a Ján Pastuszek, pričom asistentov s rovnakými menami majú ďalší poslanci kotlebovcov Jana Nehézová a Juraj Kolesár.

Proti premietnutiu snímky sa postavila vedúca popradského kina Tatran Ľubomíra Olejárová. Mesto Poprad napokon usporiadateľom akcie zrušilo prenájom kina, čo zdôvodnilo tým, že nebolo vopred informované o zameraní filmu. „Oceňujem hrdinské aktivity ľudí a inštitúcií, ktorí sa neboja ohradiť pred snahou manipulovať verejnosť ,oslavou‘ fašistického režimu. Zamestnankyňa kina Tatran v Poprade si zaslúži uznanie. S fašistami sa zásadne nestretáva, nerokuje a neuvoľňuje sa im verejný priestor na akúkoľvek prezentáciu," verejne sa jej za tento počin vtedy poďakoval aj minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

© Autorské práva vyhradené

chyba
Viac na túto tému: #ĽSNS #propaganda #fašisti