Mikloš: Pomoc Grécku a vytvorenie eurovalu bolo nevyhnutné

Schválenie pomoci Grécku, pre ktoré SaS Richarda Sulíka povalila vládu, už v tom čase, nemalo žiadnu alternatívu a bolo nevyhnutné. Nevyhnutné bolo aj vytvorenie eurovalu, čo potvrdil aj vývoj odvtedy. Pre TASR to uviedol exminister financií Ivan Mikloš.

24.08.2018 17:25
Ivan Mikloš Foto: ,
Ivan Mikloš
debata (23)

„Euroval pomohol vyriešiť krízu a odvrátiť hrozbu nákazy a rozpadu eurozóny nielen v Grécku, ale aj v Írsku, Portugalsku, Španielsku a na Cypre,“ zdôraznil. Téma bola podľa jeho slov politicky citlivá, a tak sa dalo predpokladať, že ju populisti rôzneho druhu využijú a zneužijú.

„Skôr sa to však čakalo od populistickej opozície, tak ako to nakoniec bolo vo všetkých krajinách eurozóny. Výsledkom Sulíkovho politikárčenia a populistického zneužitia tejto citlivej témy však bolo len povalenie vlastnej vlády a návrat Ficovho Smeru, ktorý trvá dodnes,“ doplnil Mikloš.

Grécko v pondelok (20.8.) úspešne ukončilo svoj posledný trojročný záchranný program schválený v auguste 2015, ktorý mu pomohol prekonať dlhovú krízu. Oznámil to v pondelok záchranný fond eurozóny – Európsky stabilizačný mechanizmus (ESM).

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Ivan Mikloš #euroval