Na Dúhovom Pride sa bude hovoriť aj o cirkvi

Oslava inakosti zavíta na východné Slovensko. Dúhový festival Pride Košice 2018 sa bude konať v nadchádzajúcu sobotu. Zlatým klincom programu bude farebný sprievod ulicami mesta, ktorý upozorní na potrebu tolerancie a dodržiavanie práv LGBTI (lesby, gejovia, bisexuálni, transrodoví a intersexuálni ľudia) menšiny. Našli sa aj oponenti, ktorí žiadajú zrušenie pochodu. Argument, o ktorý sa opierajú, má vážne trhliny.

27.08.2018 17:00
LGBTI: PRIDE Košice 2017 Foto: ,
Dúhový festival Pride Košice sa konal aj minulý rok.
debata

Košice zažijú dúhový pochod šiesty raz. Sprievodný program sa začal uplynulú sobotu a vyvrcholí na budúci víkend. Samotný hudobný festival a sprievod sa uskutoční 1. septembra od 10. hodiny v areáli Tabačky Kulturfabrik na Gorkého ulici v Košiciach.

„Počas festivalu Pride Košice 2018 sa môžeš tešiť na skvelú domácu a zahraničnú hudbu, workshopy, prednášky, neodmysliteľný dúhový sprievod ulicami mesta, významné queer osobnosti, teplú kuchyňu a hlavne nespútanú radosť, s ktorou pre teba každoročne pripravujeme túto veľkolepú oslavu,“ pozývajú organizátori na svojom webe.

Konzervatívci protestujú

Proti Pride opäť protestujú konzervatívne kruhy. Poslanec parlamentu Richard Vašečka (nezaradený) na sociálnej sieti vyzval organizátorov, aby sprievod zrušili alebo presunuli. Argumentuje tým, že v rovnaký deň sa bude v Košiciach konať blahorečenie Anny Kolesárovej, 16-ročnej dievčiny, ktorú počas druhej svetovej vojny zavraždil vojak, pretože sa bránila znásilneniu. Mimoparlamentné KDH, ktorého je Vašečka členom, vo vyhlásení naznačuje, že stanovenie termínu dúhovej akcie nemuselo byť náhodou. „Nevieme, či rovnaké načasovanie je náhodné alebo zámerné, každopádne je však konanie týchto dvoch akcií v rovnaký termín nielen nešťastné, ale aj vysoko rizikové,“ tvrdí KDH.

Riaditeľ Pride Róbert Furiel pripomína, že verejné zhromaždenie oznámili už 16. marca. „Je to viac ako mesiac predtým, než sa na stránkach Košickej arcidiecézy objavil oznam, kedy sa blahorečenie koná,“ vysvetlil. Táto informácia bola na webe arcidiecézy zverejnená až 25. apríla. Dúhový pochod prešiel v júli Bratislavou. Už roky sa cielene v rovnakom termíne schádza konzervatívny protipochod Hrdí na rodinu.

Furiel doplnil, že pochod a blahorečenie sa uskutočnia na rôznych miestach. V júni navyše pristúpili na opatrenia, ktoré od nich žiadala okresná polícia, aby sa zabezpečil hladký priebeh oboch podujatí. „Návštevníčky a návštevníci Pride Košice nemajú dôvod žiadnym spôsobom narušovať či inak znepríjemňovať zážitok návštevníkov a návštevníčok blahorečenia. Rovnaké zaobchádzanie vyžadujeme samozrejme v zmysle vzájomného spolunažívania aj od druhej strany,“ dodal Furiel.

Aktivista: Je to drzosť

Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv mieni, že požiadavka na zrušenie dúhového pochodu je drzosť. „Pride Košice bol nahlásený mnoho mesiacov vopred a postoje niektorých predstaviteľov konzervatívnych kresťanských kruhov, ako napríklad KDH, ale aj niektorých ľudí, ktorí sú napojení priamo na cirkev, ukazuje, že stále nechápu, že nežijeme ani vo feudalizme, ani v žiadnej farskej republike,“ podčiarkol aktivista.

„Je pravda, že posledná požiadavka nežnej revolúcie z roku 1989 – odluka cirkvi od štátu – nebola vykonaná, čo je škoda a mala by byť, ale na druhej strane ústava jasne hovorí, že Slovenská republika sa neviaže na žiadnu ideológiu ani náboženstvo, čiže neexistuje žiadny dôvod, aby jedna udalosť, čiže blahorečenie, mala mať nejaké výhody, alebo by malo byť uprednostňované nad rámec zákona oproti košickému Pride,“ zdôraznil Weisenbacher.

Košické dúhové podujatie sa bude venovať aj otázkam viery. Program festivalu zavŕši v nedeľu ekumenická bohoslužba. V rovnaký deň sa bude konať diskusia o viere, cirkvi a LGBTI ľuďoch. Súčasťou programu bude aj premietanie filmu inšpirovaného skutočnou udalosťou o veriacej žene, ktorej syn – gej spáchal samovraždu, a táto udalosť ju prinútila zmeniť pohľad na vlastné hodnoty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #Dúhový pride Košice #LGBTI+