Koalícia zníži dane pre rodičov

Desaťtisíce rodičov s malými deťmi získajú od januára vyšší daňový bonus. Vďaka tomu im stúpne čistá výplata takmer o 22 eur mesačne, a to na každé dieťa do šesť rokov. Návrh Mostu - Híd, o ktorom informoval v júni ako prvý denník Pravda, v priebehu leta získal definitívnu podporu trojkoalície Smeru, SNS a Mostu - Híd.

28.08.2018 10:00
koaličná rada, Fico, Danko, Bugár Foto: ,
Predsedovia vládnych strán zľava Andrej Danko (SNS), Robert Fico (Smer) a Béla Bugár (Most-Híd). Snímka z brífingu po koaličnej rade 27. marca.
debata (124)

Po tom, čo vláda minulý týždeň zvýšila tabuľkové platy, ktoré zaťažia rozpočty samospráv, vznikli otázky, či vyšší daňový bonus nevypadol z hry. Jeho zvýšenie totiž tiež dopadne na samosprávy, ktoré inkasujú výnos z dane z príjmu fyzických osôb. Tieto príjmy im na druhej strane rastú vďaka rastu zamestnanosti a stúpaniu platov.

"Medzi koaličnými partnermi vznikla dohoda aj na zvýšení miezd vo verejnej správe, aj na zdvojnásobení daňového bonusu,“ povedala pre Pravdu hovorkyňa strany Most-Híd Klára Debnár. Len vyšší daňový bonus verejné financie odľahčí o 70 miliónov eur.

Vekový limit pre zvýhodnený daňový bonus spĺňa približne 300-tisíc detí. Po novom by si rodič mohol z daní namiesto 21,56 eura na dieťa a mesiac odrátať 43,12 eura. Ročne by si tak mohol z daní odpočítať 517,44 eura. V prípade, že má dve menej ako šesťročné deti, išlo by o vyše tisíc eur ročne. Na dieťa staršie ako šesť rokov by si pritom ročne mohol naďalej odpočítať 258,72 eura. Nárok na daňový bonus majú tí, čo zarobia ročne aspoň šesťnásobok minimálnej mzdy – v tomto roku je to 2 880 eur.

Obciam príjmy klesnú

Pre obce a mestá to však bude výpadok. Nemalou sumou ich od januára 2019 zaťaží aj zvýšenie tabuľkových platov verejných zamestnancov. Tých platia obce a mestá zo svojho. Od budúceho roka by sa tak platy úradníkov, upratovačiek či školských kuchárok mali dostať nad 520 eur. Teda nad hranicu minimálnej mzdy navrhovanej pre rok 2019. Nebude ich tak už potrebné dorovnávať rôznymi príplatkami, aby dosiahli úroveň súčasnej minimálnej mzdy (480 eur/mes.).

Zvýšenie platov vo verejnej správe zaťaží obce a mestá sumou takmer 93 miliónov eur. Na druhej strane podľa odhadov Inštitútu finančnej politiky pri rezorte financií by daňové príjmy mali ísť v budúcom roku hore. Obce by tak mali na daniach dostať okolo 2,5 miliardy eur, teda o 150 miliónov viac ako vlani. Po odpočítaní nákladov na vyššie tabuľkové platy by tak obciam a mestám zostalo ešte okolo 57 miliónov eur viac ako vlani. Z nich však ukrojí aj 70-miliónový výpadok z daní pre dvojnásobný daňový bonus na deti do šesť rokov.

Na to, či toto opatrenie nájde podporu v samosprávach, sa denník Pravda pýtal aj Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS). Do uzávierky nám však neodpovedalo.

Podľa hovorkyne Mostu-Híd návrh nájde podporu aj u zástupcov samospráv. "Sme presvedčení, že po dohode na úprave platov a odstupného starostov a primátorov sa v ZMOS-e nájde pochopenie aj pre návrh na zdvojnásobenie daňového bonusu pre tých obyvateľov obcí a miest, ktorí vychovávajú deti vo veku do 6 rokov,“ povedala Debnár.

Minulú stredu totiž vláda odobrila novelu zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. Platiť má od novembra tohto roka.

Obedy zadarmo aj podpora turizmu

Novela zvyšuje koeficienty, ktorými sa násobí priemerná mzda za predchádzajúci rok, od ktorej sa mzda šéfov samospráv odvíja – teda 954 eur. Výška koeficientu závisí od počtu obyvateľov tej-ktorej samosprávy. Aktuálne starosta obce s menej ako 500 obyvateľmi dostáva 1,49 násobok priemernej mzdy na rok 2017 – teda okolo 1¤421 eur mesačne v hrubom. Od novembra to bude približne 1 574 eur.

S otázkami ohľadne dosahov pripravovaného dvojnásobného daňového bonusu sme sa obrátili aj na ministerstvo financií. To nás však odkázalo na predkladateľov návrhu. Ešte v júni minister financií Peter Kažimír povedal pre denník Pravda , že návrh má určite pozitívny dosah na príjmy domácností s viacerými deťmi. Priznal aj možné negatívne vplyvy na príjmy miest a obcí.

Ide o ďalšie opatrenie zo sociálneho balíčka venované deťom. V koalícii už začiatkom leta prešiel návrh z dielne Smeru na obedy zadarmo pre školopovinné deti. Ide o opatrenie od roku 2019 pre pol milióna detí v poslednom ročníku škôlky a tiež všetkých žiakov základných škôl. Obedy stoja doteraz rodičov 1,20 eura za deň. Most – Híd sa ešte snaží presadiť bezplatné školské autobusy. SNS si do balíčka presadila rekreačné poukazy pre zamestnancov či zníženie DPH na ubytovanie z 20 na 10 percent.

© Autorské práva vyhradené

124 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový bonus #daňový bonus na dieťa