Slovenské orgány oficiálne nevedia, že Varholíková je na slobode

Košičanka Eva Varholíková-Rezešová, ktorá si v maďarskej base odpykávala trest za usmrtenie štyroch ľudí, sa dočkala slobody.

28.08.2018 10:43
Maďarsko SR Varholíková väzenie prepustenie Foto: ,
Eva Varholíková Rezešová (vpravo) s rodinou pri odchode z budapeštianskej väznice.
debata (9)

Von sa dostala podmienečne, keď si odpykala šesť rokov z deviatich. Pred väznicou v Budapešti ju od rána čakala mama a mladšia dcéra. Varholíková-Rezešová vyšla z brány väznice krátko pred trištvrte na desať dopoludnia. Špekuluje sa, kde sa bude zdržiavať ďalej, pretože slovenské orgány zatiaľ oficiálne o jej podmienečnom prepustení nevedia.

Dcéra oceliarskeho magnáta a bývalého ministra dopravy za HZDS Alexandra Rezeša sa dostala do väzenia potom, čo 21. augusta v roku 2012 na maďarskej diaľnici M3 smerom do Budapešti.

Kam povedú jej kroky?

Šoférovala opistá a vo vysokej rýchlosti svojim BMW X5 nabúrala do zadnej časti Fiatu punto, v ktorom sa viezli dva manželské páry maďarských dôchodcov. Posádka malého auta neprežila, traja ľudia zomreli v plameňoch na mieste nehody, štvrtá dôchodkyňa neskôr v nemocnici. Za zavinenie nehody vyfasovala v Maďarsku najskôr šesťročný trest, odvolací súd jej ho však zvýšiť na deväť rokov. Varholíková si odsedela šesť rokov a dostala sa podmienečne na slobodu. Počas pobytu v maďarskej väznici sa dostala dvakrát aj na opušťák.

O tom, kam zamierila s rodinou po prepustení z väznice, sa vedú iba dohady. Rezešovci popredali veľkú časť majetku, ako napríklad dom a byty v Banskej Štiavnici, domy v Košiciach aj luxusnú vilu v Bratislave. Na dom Varholíkovej-Rezešovej v Košiciach bola uvalená ťarcha a o niečo neskôr aj na dom jej matky. V Maďarsku má však rodina prenajatý byt, kde zvykla bývať, aby to mala bližšie za Evou. Špekuluje sa aj o nehnuteľnostiach, ktoré by tento klan mal vlastniť v zahraničí, konkrétne o dome v Španielsku.

Je z nej slobodný človek

Podľa slovenských úradov je Varholíková-Rezešová po podmienenčnom prepustení z väzenia slobodný človek, ktorého nemusia kontrolovať a preto sa nemusí zdržiavať v rodnej krajine. O pohybe Rezešovej tak nemusí vedieť ani polícia, ktorá nemá žiadny dôvod kontrolovať ju. „Výkon rozhodnutia maďarských súdov, rovnako tak cudzích krajín, sa vzťahuje len na krajinu, ktorej súd rozhodoval. Medzinárodné dohody však pripúšťajú, aby výkon trestu určitej osoby bol vykonaný v krajine, z ktorej odsúdený pochádza. V tomto prípade však k takémuto prevzatiu výkonu trestu nedošlo, a preto nemáme dôvod, aby sme uvedenú osobu nejakým spôsobom obmedzovali v jej spôsobe života,“ informovala košická krajská policajná hovokyňa Jana Mésarová.

Podľa Igora Skočeka z ministerstva zahraničných vecí, nie je dôvod, aby na Rezešovú nejakým spôsobom dohliadali. „Slovenské veľvyslanectvá poskytujú v takýchto prípadoch súčinnosť, len ak prepustený občan nemá doklad na návrat na Slovensko a požiada o jeho vystavenie,“ objasnil Skoček. Dodal, že postup a prípadné povinnosti slovenských orgánov a tiež prepusteného občana po jeho návrate na Slovensko, je preto potrebné konzultovať s ministerstvom spravodlivosti.

Kto preberie dohľad?

Podľa hovorkyňe ministerstva spravodlivosti Zuzany Drobovej však rezort nedisponuje žiadnou oficiálnou informáciou, ktorá by sa týkala podmienečného prepustenie Evy Varholíkovej-Rezešovej. „V prípade, že by došlo k prevzatiu dohľadu zo strany Slovenskej republiky nad odsúdenou v skúšobnej dobe, postupovalo by sa v režime zákona 533/2011 Zbierky zákonov o uznávaní a výkone rozhodnutí, ktorými sa ukladá trestná sadzba, nespojená s odňatím slobody, alebo probačné opatrenie na účely dohľadu v Európskej únii. V takomto prípade by na základe žiadosti príslušného maďarského súdu konal okresný súd, v ktorého obvode má odsúdená obvyklý pobyt. Ten by v zmysle zákona o uznaní predmetného rozhodnutia informoval ministerstvo, že došlo k prevzatiu probačného dohľadu na územie Slovenskej republiky,“ vysvetlila Drobová.

Takéto prevzatie probačného dohľadu a teda aj kontrolu nad odsúdenou Rezešovou, by mal súd v Košiciach, kde má Rezešová trvalý pobyt. Na súde však momentálne majú súdne prázdniny a tak sa nám od hovorkyne stanovisko získať nepodarilo.

Eva Varholíková-Rezešová je dcéra oceliarskeho magnáta Alexandra Rezeša. Rodinný klan si milionárske impérium začal budovať v roku 1994, keď Rezeš získal za vlády Vladimíra Mečiara prvých desať percent východoslovenských železiarní. O tri roky neskôr vlastnil až 47-percentný podiel akcií železiarní. Aj keď sa neskôr železiarňami príliš nedarilo, Rezešovci si naďalej užívali život v luxuse. V roku 2002 oceľový magnát zomrel vo veku iba 54 rokov po trojnásobnej operácii na zlyhanie srdca.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #prepustenie #Eva Varholíková-Rezešová