Pri 26 tendroch za miliardu eur mala byť zvýhodnená Bödörova firma Bonul

Štátne inštitúcie mohli pri zákazkách postupovať diskriminačne, čím získala výhodu bezpečnostná firma Bonul vlastnená Miroslavom Bödörom. Domnieva sa to Nadácia Zastavme korupciu, ktorá v tejto súvislosti podala hromadný podnet na kontrolu 26 tendrov spolu za miliardu eur.

28.08.2018 11:17
debata (8)

Ministerstvá, štátne organizácie a podniky pri tendroch podľa nadácie žiadali predloženie takzvaného certifikátu integrátora C4. „Považujeme za nezákonné, že niektorí verejní obstarávatelia ho systematicky vyžadujú od dodávateľov, aj keď súťažené práce a služby s použitím tohto certifikátu nesúvisia. Bránia tak efektívnej hospodárskej súťaži,“ uviedol spolupracovník Nadácie Zastavme korupciu, právnik Miroslav Cák.

V súťažiach, ktoré už boli vyhodnotené, bola najúspešnejšia firma Bonul. Zvíťazila celkom v ôsmich tendroch, pri ďalších je subdodávateľom. V troch prípadoch – na ministerstve obrany, hospodárstva a v Slovenskom vodohospodárskom podniku súťažil Bonul sám. Podnet smeruje napríklad aj voči stavebnej zákazke na modernizáciu železničnej trate medzi Devínskou Novou Vsou a stanicou Kúty s predpokladanou hodnotou viac ako 305 miliónov eur.

C4 je nadstavbový bezpečnostný systém pre obsluhu budov. Na Slovensku majú uvedený certifikát integrátora tri spoločnosti – Syteli, Bonul a VEL Security. Uchádzač o štátnu zákazku tak nemá inú možnosť, ako dohodnúť sa na spolupráci s nimi. O obmedzení konkurenčného prostredia podľa nadácie svedčí aj fakt, že do tendrov sa hlási nízky počet záujemcov.

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) už raz za vyžadovanie certifikátu C4 uložil pokutu Sociálnej poisťovni. Certifikátom podľa ÚVO „v rámci relevantného trhu v čase zadávania zákazky disponoval veľmi obmedzený okruh hospodárskych subjektov.“ Aj tu vyhral Bonul.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nadácia Zastavme korupciu #Bonul #bödörovci