Rezort obrany v reakcii na Slovenských brancov mení výstrojné normy

Ministerstvo obrany SR mení výstrojné normy, aby nemohli využívať uniformy Ozbrojených síl SR iné organizácie, ako napríklad polovojenská organizácia Slovenskí branci. Podľa ministra Petra Gajdoša (SNS) budú nové odevy a výstroj priamo od výrobcu označené s tým, že sú vyrobené iba pre Ozbrojené sily SR.

28.08.2018 13:28
Peter Gajdoš Foto: ,
Minister obrany Peter Gajdoš.
debata (49)

Minister tiež doplnil, že rezort obrany v tejto oblasti prijme potrebnú legislatívnu úpravu ešte v priebehu tohto kalendárneho roka. Rezort obrany má podľa kompetentných navyše autorské práva na ochranné znaky, ktoré na vojenských uniformách v súčasnosti sú. Ich používanie by v prípade zavedenia novej legislatívy mohlo byť prečinom, alebo aj trestným činom.

Vyrobené pre Ozbrojené sily SR

Rezort obrany reaguje opatreniami na činnosť polovojenského útvaru Slovenskí branci. Podľa Gajdoša nie je možné, aby príslušníci takýchto organizácií nosili uniformy, ktoré využívajú slovenskí vojaci. „Nie je prípustné, aby príslušníci takýchto organizácií nosili uniformy, ktoré sú svojimi znakmi typické pre ozbrojené zložky štátu. Z tohoto dôvodu sme sa rozhodli, že všetky nové uniformy a výstrojné súčiastky, ktoré budú vyrobené pre Ozbrojené sily SR, budú odteraz už od výrobcu označené štítkom, vyrobené pre Ozbrojené sily SR,“ povedal Gajdoš.

„Aktuálny výstroj nebude v zmysle zákona možné využívať nikým iným, ako vojakmi v aktívnej službe či vojakmi v aktívnych zálohách. Túto legislatívu chceme prijať ešte v tomto roku. Chcem zdôrazniť, že sme majiteľom patentu na vojenskú maskáčovú kamufláž,“ doplnil minister. Gajdoš tiež pripomenul, že nové zákonné úpravy sa nebudú priamo dotýkať rybárov či poľovníkov, ktorí využívajú staršie maskáčové vzory. Tie sú už podľa Gajdoša z Ozbrojených síl SR vyradené a vojaci ich nevyužívajú.

Gajdoš v júli podal podnet na prokuratúru

Minister Peter Gajdoš ešte 23. júla tohto roka podal podnet na činnosť organizácie Slovenskí branci na Generálnu prokuratúru SR. Tiež si ministerstvo obrany vyžiadalo naspäť vyradenú vojenskú techniku, ktorá je momentálne v areáli v obci Dolná Krupá. Kľúčovú úlohu v prenájme vyradenej vojenskej techniky zohral šéf Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič, ktorý uzatvoril zmluvu s Múzeom historických vozidiel Trnava, kde je konateľom Jozef Hambálek. Ten vlastní spomínaný areál, kde je vojenská technika momentálne uskladnená. Čaplovič navyše o podpise zmluvy s Hambálkovým občianskym združením neinformoval svojich nadriadených, respektíve ministra obrany Petra Gajdoša. Ministerstvo nariadilo aj kontrolu techniky, ktorá je momentálne v múzeách a žiada aj vrátenie techniky z areálu motorkárskeho klubu do konca augusta tohto roka.

V tomto areáli si údajne zriadil základňu aj ruský motorkársky klub, známy ako Noční vlci. Niektoré médiá zároveň priniesli letecké zábery vojenskej techniky, ktorá sa v súčasnosti nachádza v areáli. Šéf klubu Aleksandr Zaldostanov, známy ako Chirurg, je osobným priateľom ruského prezidenta Vladimíra Putina a vzťahujú sa na neho protiruské sankcie prijaté USA a Kanadou. Klub Noční vlci je známy ruským nacionalizmom a otvorene podporoval napríklad anexiu Krymu Ruskom a následné proruské povstanie na východe Ukrajiny.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo obrany #Ozbrojené sily SR #Slovenskí branci #Peter Gajdoš