V kauze areálu Nočných vlkov padlo podozrenie z vyhrážania

Šéf Nočných vlkov na Slovensku Jozef Hambálek musí zaplatiť pokutu 33-tisíc eur. Neinformoval totiž štát o vojenskej technike, ktorú zhromaždil za múrmi objektu v Dolnej Krupej. V súvislosti s incidentom, ktorý sa mal stať medzi ním a novinármi, začala navyše Národná kriminálna agentúra trestné stíhanie kvôli vyhrážaniu.

29.08.2018 12:17 , aktualizované: 30.08.2018 18:29
noční vlci, dolná, krupá, dron Foto:
Na snímke z dronu vidno tanky v areáli Nočných vlkov v Dolnej Krupej.
debata (188)

Bývalá inseminačná stanica v Dolnej Krupej pri Trnave, kde si vybudovali európsku základňu kontroverzní Noční vlci, bola posledné týždne pod drobnohľadom ministerstva hospodárstva. Zakladateľ slovenskej odnože ruského motorkárskeho klubu a majiteľ areálu Jozef Hambálek tam totiž so svojím združením navozil vyradenú ťažkú bojovú techniku, medzi ktorou boli tanky. V areáli cvičila aj polovojenská skupina Slovenskí branci. Po kontrole rezort udelil majiteľovi pokutu 33 200 eur.

„Dôvodom je, že si nesplnil povinnosť písomne informovať ministerstvo o kategóriách, typoch a množstve znehodnotených výrobkov obranného priemyslu, ktoré vlastní, spolu s údajmi o mieste ich uloženia, a to vždy do 25. dňa nasledujúceho po uplynutí kalendárneho štvrťroka,“ vysvetlilo ministerstvo hospodárstva s tým, že Hambálek súhlasil s pokutou a požiadal o možnosť splácať ju v mesačných splátkach. „Uložená pokuta je na spodnej hranici. Pri jej uložení zavážilo, že išlo zo strany tohto zberateľa o prvé takéto porušenie zákona, svoje pochybenie uznal a pri kontrole spolupracoval,“ doplnil rezort.

Zábery z dronu, ktoré 19. júla prenikli do médií, ukázali, že v areáli sú tanky, obrnené transportéry a tankodróm, priestor pôsobí ako polovojenský tábor. Časť techniky mala patriť Hambálkovi a časť mal požičanú od Vojenského historického ústavu ako výstavné kusy. Po prevalení kauzy ministerstvo obrany, pod ktoré ústav patrí, požiadalo o vrátenie požičanej techniky vrátane viacerých guľometov, samopalov či dokonca stíhacieho lietadla. „Všetky prenajaté zbierkové predmety boli Vojenskému historickému ústavu fyzicky vrátené v dňoch 27. júla, 30. júla a 2. augusta 2018,“ potvrdila hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková. Koncom júla mal však Hambálek pri svojom areáli konflikt s novinármi z Rádia Slobodná Európa. Prichytil ich, ako pomocou dronu snímajú celý objekt bez jeho súhlasu. Podľa RTVS sa mal novinárom vyhrážať. Incident začala polícia preverovať ako dva skutky. Narušenie súkromia neznámym dronom odstúpi ako priestupok Leteckému úradu, vyhrážanie už rieši Národná kriminálna agentúra.

„Trestné stíhanie vo veci začal poverený príslušník obvodného oddelenia Policajného zboru Trstín za prečin nebezpečného vyhrážania, vec už vyšetruje Národná kriminálna agentúra, ktorá si uplatnila výberovú príslušnosť,“ povedala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Zatiaľ nebol nikto obvinený.

Denník Pravda oslovil aj majiteľa areálu v Dolnej Krupej, do uzávierky nereagoval. „Nebezpečné vyhrážanie je, ak sa niekto inému vyhráža fyzickým násilím, respektíve pod hrozbou zbrane, a ak má adresát dôvodnú obavu o svoj život,“ vysvetlil advokát Stanislav Pavol. Podľa neho polícia preskúma aj to, za akých okolnosti bolo natočené video. Od mája tohto roka platí ochrana osobnosti a osoba v takýchto prípadoch musí byť upozornená na to, že je snímaná, že sa vyhotovuje zvukovo-obrazový alebo zvukový záznam. „Preto polícia začala stíhanie vo veci a nie voči konkrétnej osobe,“ doplnil advokát.

© Autorské práva vyhradené

188 debata chyba
Viac na túto tému: #pokuta #Noční vlci #Jozef Hambálek