Patria na smetisko dejín, povedal Pellegrini o tých, ktorí spochybňujú SNP

Predsedovi vlády Petrovi Pellegrinimu (Smer) je ľúto, že priami účastníci Slovenského národného povstania (SNP) musia byť ešte aj dnes svedkami toho, že sa niekto snaží SNP spochybňovať.

29.08.2018 13:38
Peter Pellegrini, SNP Foto: ,
Predseda vlády SR Peter Pellegrini počas pietneho aktu v rámci osláv 74. výročia Slovenského národného povstania.
debata (34)

Takíto ľudia podľa jeho slov patria na smetisko dejín a on prekrúcanie histórie nedovolí. Povedal to v prejave počas osláv 74. výročia SNP.

„Urážajú vás ľudia, ktorí nevedia, čo bolo v roku 1944. Chcú prehodnocovať dejiny, ale to im nikdy nedovolíme. Budeme brániť slobody, ktoré ste pre nás vybojovali. Takíto ľudia patria na hnojisko dejín a nemajú právo verejne vystupovať. A ďakujem obyvateľom Banskobystrického kraja, že vlani takýchto ľudí aj s ich poskokmi vyhnali,“ podotkol na margo minuloročných krajských volieb, ktoré v tomto kraji označil za malé SNP.

Pellegrini si uvedomuje, akú odvahu museli nájsť naši otcovia a starí otcovia, keď sa vzopreli fašizmu, nacizmu a diktatúre, našli odvahu zobrať do ruky zbraň a ísť bojovať za našu slobodu a krajšie zajtrajšky. A urobili to aj s vedomím, že sa domov možno nikdy nevrátia.

„Dnes si nikto z nás nevie predstaviť, aké hrozné musí byť, keď vám na dvere zabúcha gestapácke komando, odvedie vám otca, starého otca, chlapov z dediny a potom ich povraždia. Nevieme si predstaviť, aké hrozné musí byť, keď za bieleho dňa do dediny vpadne banda fašistov a bez rozmyslu vraždí, koho vidí. Mám veľkú pokoru pred ľuďmi, ktorí tieto hrôzy zažili,“ povedal premiér.

Areál Múzea SNP v Banskej Bystrici pred...
Predseda NR SR Andrej Danko počas pietneho aktu...
+11Prezident Andrej Kiska počas pietneho aktu v...

Ako tvrdí, napriek týmto hrôzam náš biedny a pokorný ľud našiel odvahu, staral sa v lesoch o vojakov a partizánov. „Starali sa o chorých a zranených a za to im patrí naša vďaka a rešpekt,“ odkázal.

Podľa Pellegriniho v každom kúte Slovenska je možné nájsť miesta, ktoré dokazujú, že Slováci sa nikdy nezmieria s porobou, útlakom a krivdou. „Vždy si budeme brániť svoje tradície, kultúru a hodnoty a nedovolíme nikomu, aby našu históriu pošliapal tak, ako sa o to pokúsil fašistický režim,“ dodal.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #SNP #Banská Bystrica #Peter Pellegrini