Odvykanie od fajčenia možno zaplatia poisťovne

Zbaviť sa závislosti od nikotínu bude možno pre fajčiarov jednoduchšie. Ministerstvo zdravotníctva prichádza s novinkou, podľa ktorej by lieky na odvykanie mohli uhradiť zdravotné poisťovne. Išlo by o 90-dňový odvykací program, ktorý by sa mohol realizovať aj v kúpeľoch.

30.08.2018 13:00
fajcenie,restauracia Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (53)

Ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nom. Smeru) chce tak ľudí motivovať, aby prestali fajčiť. Zdravotné poisťovne a kúpeľníci to vítajú. Odborník, ktorý dlhé roky vedie protifajčiarsku poradňu, si myslí, že to nebude jednoduché.

Priame náklady na zdravotnú starostlivosť o fajčiarov podľa ministerstva predstavujú pre Slovensko miliardu eur ročne. Na choroby spojené s fajčením pritom zomrie každý rok 7 900 ľudí. Ambíciu zmierniť tieto dôsledky má Národný onkologický program, ktorý minulý týždeň schválila vláda. Ministerstvo sa, ako vysvetlila Kalavská, pokúša nájsť systém, kedy by fajčiari počas odvykacej kúry mohli vypadnúť z bežného denného života a mali tak priestor naučiť sa žiť bez cigarety.

Lieky na odvykanie by uhrádzali zdravotné poisťovne. Kalavská pripustila, že by sa zbavovanie závislosti mohlo realizovať aj v kúpeľoch. „Ak ste po operácii žlčníka, potom nasleduje rehabilitácia, nejaké kúpele, zvykáte si žiť na inej strave, zvykáte si na to, že musíte mať viac pohybu, takto nejako by si (fajčiari) odvykali aj od cigariet,“ povedala ministerka po rokovaní vlády.

Na Slovensku je podľa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv v súčasnosti 30 liekov podporujúcich odvykanie od fajčenia od štyroch držiteľov príslušných povolení, 29 liekov obsahuje nikotín a jeden chemickú náhradku nikotínu vareniklín. „Liek s obsahom vareniklínu je viazaný na lekársky predpis. Zvyšných 29 je bez lekárskeho predpisu,“ uvádza ústav. V tabletkovej forme sú len v troch v prípadoch, zvyšné sú žuvačky či náplasti.

Lieky si musí fajčiar zaplatiť z vlastného vrecka. Podľa pneumológa a odborníka na odvykanie od fajčenia Daniela Pauloviča to nie je lacná záležitosť. „Jedno balenie s obsahom vareniklínu stojí 42 až 45 eur a človek potrebuje štyri škatuľky, čo je 170 až 180 eur,“ povedal odborník, ktorý protifajčiarsku poradňu vedie viac ako tridsať rokov. Je to jediný účinný liek, ktorý podľa neho naozaj pomáha. Zvyšné, bez lekárskeho predpisu s obsahom nikotínu, majú podporný efekt.

Paulovič tvrdí, že odvykacia liečba trvá 12 týždňov ambulantnou formou, ale až po roku sa dá povedať o človeku, že je „nefajčiar“. Zámer ministerstva zdravotníctva nepovažuje za dobre premyslený, pretože na Slovensku nemáme dostatok odborníkov, ktorí by naozaj vedeli s odvykaním pomôcť. „Fajčiarska závislosť je jedna z najťažších, dá sa povedať, že na úrovni závislosti od heroínu, a ako to chce ministerstvo zabezpečiť?“ pýta sa.

Paulovič ďalej tvrdí, že ak by aj lekárov vyškolili, treba ich zaplatiť. On sám nemá za protifajčiarsku poradňu od zdravotnej poisťovne ani euro. V ambulancii pritom dosahuje 80-percentnú úspešnosť. Zámer uhrádzania liekov na odvykanie od fajčenia poisťovňami pokladá za pozitívny.

Bezplatné poradne

Ak chce dnes človek skoncovať s fajčením, môže sa obrátiť na poradne, ktoré sú súčasťou regionálnych úradov verejného zdravotníctva. V poradni sa podľa hovorkyne rezortu zdravotníctva Zuzany Eliášovej používajú vyšetrovacie metódy, ktorými sa zisťuje stupeň závislosti, individuálny pohovor a anamnéza. Na základe toho sa potom odporúča vhodná forma odvykania. Bezplatné poradenstvo spočíva v nefarmakologickej liečbe. „Ak sa klient rozhodne uplatniť odporúčania na odvykanie od fajčenia, má v prvom rade osobnú motiváciu nefajčiť, upevní si zdravie, utuží morálno-vôľové vlastnosti a získa veľkú pravdepodobnosť, že sa k fajčeniu nevráti,“ povedala Eliášová.

Podpredseda Asociácie slovenských kúpeľov Ján Šimko tvrdí, že zámer podporiť odvykaciu liečbu fajčiarov premietnutý do Národného onkologického programu ich neprekvapil. Kúpele sú podľa neho primárnou prevenciou a najmä z pohľadu personálnej vybavenosti sú najbližšie k realizácii zámeru odvykania. „Súčasťou poskytovania kúpeľnej starostlivosti je totiž aj edukácia. Do tímu kúpeľných lekárov patria aj psychiatri, aj psychológovia,“ poznamenal Šimko. Dodal, že je predčasné hovoriť o dĺžke „odvykacej kúry“, keďže nikto s asociáciou odborne nerokoval.

Poisťovne sú zatiaľ opatrné

Zdravotné poisťovne vítajú preventívne programy, ktoré budú viesť ku kontrole chorobnosti a úmrtnosti na onkologické diagnózy. „Všeobecná zdravotná poisťovňa je otvorená rozširovaniu svojich preventívnych programov, v prevencii vidí veľký medicínsky i ekonomický potenciál,“ povedala hovorkyňa najväčšej poisťovne, VšZP, Viktória Vasilenková. Na Slovensku podľa nej fajčí viac ako 20 percent ľudí, čo by mohlo korešpondovať aj s počtom fajčiacich poistencov VšZP. Presné štatistiky poistencov-fajčiarov si poisťovňa nevedie. „Na liečbu odvykania od fajčenia sa v kategorizačnom zozname liekov žiadny nenachádza, teda nemôže byť ani hradený,“ povedala Vasilenková o zamýšľanom uhrádzaní takýchto liekov poisťovňami.

„Vítame každú iniciatívu, ktorá pomáha predchádzať vzniku závažných ochorení u poistencov,“ povedal Matej Štepianský, PR manažér zdravotnej poisťovne Dôvera. Národný onkologický plán ako celok podľa neho udáva mnoho aktivít, ktoré môžu pomôcť. Podrobnosti návrhu zatiaľ poisťovňa nepozná, no je pripravená podporiť zmysluplné návrhy, ktoré budú mať predpoklady pomôcť fajčiarom so skutočným záujmom zbaviť sa závislosti.

Zdravotná poisťovňa Union nový onkologický program ešte analyzuje. „V tejto chvíli je predčasné sa k nemu vyjadrovať,“ povedal hovorca poisťovne Matej Neumann.

Národný onkologický program

Národný onkologický program je plán rezortu zdravotníctva, ktorý sa zameriava na možné riešenie kontroly a dosahu onkologických ochorení na obyvateľov. Jeho cieľom je znížiť výskyt nádorových ochorení a úmrtnosť na tieto ochorenia, ako aj zlepšiť kvalitu života onkologických pacientov. Dnes je na základe podkladov z výskumov známe, že minimálne jedna tretina všetkých prípadov onkologických ochorení je odvrátiteľná, možno im teda predísť a znížiť tak významne úmrtnosť. Dá sa to eliminovaním rizikových faktorov súvisiacich so životným štýlom, medzi ktoré okrem fajčenia patrí aj nadmerné vystavovanie sa UV žiareniu, nevhodná strava, nadváha, málo pohybu, nadmerné užívanie alkoholu a niektoré vírusové infekcie.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #fajčenie #odvykanie #onkologické ochorenia