Premiér žiada prísnejšie tresty za extrémizmus na internete

Najvyšší ústavní činitelia sa stretli pri okrúhlom stole a vyhlásili boj s extrémizmom a fašizmom. Spojili ich oslavy Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Nemôžeme pred týmito problémami a ich príčinami zatvárať oči, vyhlásil prezident Andrej Kiska. Predseda parlamentu a premiér avizovali aj konkrétnejšie plány, ktoré sa majú dotknúť extrémistických prejavoch na internetových diskusiách, problematiky politických strán či antisemitizmu.

30.08.2018 10:56
Andrej Kiska, Andrej Danko, Peter Pellegrini Foto: ,
Prezident Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko a predseda vlády Peter Pellegrini počas diskusie o dotyku fašizmu so štátnou mocou a samosprávou.
debata (294)

Nemôžeme pred týmito problémami a ich príčinami zatvárať oči, vyhlásil prezident Andrej Kiska. Predseda parlamentu a premiér avizovali aj konkrétnejšie plány, ktoré sa majú dotknúť extrémistických prejavoch na internetových diskusiách, problematiky politických strán či antisemitizmu.

Premiér volá po poriadku na internete

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) má ambíciu zastaviť prejavy fašizmu, nenávisti, xenofóbie a antisemitizmu. Už v októbri plánuje predložiť do Národnej rady SR jasnú definíciu antisemitizmu. V novele zákona o politických stranách by sa mal objaviť aj zákaz používať v názve strany meno „vodcu“, čím narážal nielen na Kotlebovu stranu, ale aj na stranu Sme rodina Borisa Kollára.

Kiska vyzval, aby sme veci nazývali pravými menami a priznali, kde štát a spoločnosť zlyhávajú. „Musíme sa naučiť hovoriť si pravdu. Pravdu, v akom stave je spoločnosť, kde robíme chyby a čo máme spraviť,“ vyhlásil. Podpora extrémistickej a fašistickej strane je podľa neho volaním o pomoc z vyľudnených regiónov, kde mladí nenachádzajú prácu, cítia problémy v zdravotníctve či neriešenie rómskej problematiky. „Keď extrémisti tieto problémy pomenujú priamo a my sa k tomu nevyjadrujeme, potom fašistické strany získavajú popularitu a ľudia ich volia,“ upozornil prezident, podľa ktorého zlyhávajú aj učitelia či farári, ktorí sa často od extrémizmu nedokážu jasne dištancovať.

Premiér Peter Pellegrini (Smer) avizoval, že treba spraviť poriadok na internete, kde sa často objavujú neznášanlivé a násilné prejavy. Ľudia si podľa neho zvykli na dva svety – fyzický a digitálny – internetový, ale v oboch musia platiť rovnaké pravidlá. „Malo by platiť, že aj v digitálnom svete máte vystupovať pod vlastným menom. Nikto vám nebude zatvárať ústa, lebo sloboda slova je jedna z našich hodnôt, ale budete sa musieť zodpovedať za to, čo poviete aj v digitálnom svete,“ myslí si Pellegrini.

V krátkom čase plánuje pozvať na Úrad vlády prevádzkovateľov najdôležitejších webov a internetových portálov, aby spolu riešili diskusie, ktoré sú živnou pôdou na prejavy nenávisti. Podľa premiéra treba sprísniť aj legislatívu, aby sudcovia mali možnosti viac trestať ľudí za extrémistické prejavy, či už vysokými pokutami, alebo aj väzením.

Danko o okrúhlom stole

Okrúhly stôl a odbornú diskusiu k problematike dotyku fašizmu so štátnou mocou zvolal Danko v spolupráci s Banskobystrickým samosprávnym krajom a jeho predsedom Jánom Lunterom. „Chceli sme dať jasné posolstvo, že sú tu ľudia, ktorí chcú, aby štát neriadili ľudia, ktorí predtým riadili župu a inak rozprávajú ako konajú,“ ozrejmil Danko motiváciu na zvolanie okrúhleho stola, ktorý nemusel byť posledným. „Nie je vylúčené, že ho zopakujeme alebo sa stane aj nejakým zvykom takto sa stretávať a diskutovať,“ naznačil národniar.

Napriek avizovanej spoločnej tlačovej besede najvyšších ústavných činiteľov, všetci traja bez vysvetlenia predstúpili pred novinárov samostatne. Iba Danko prizval župana Luntera, ktorý hovoril o svojom predchodcovi Marianovi Kotlebovi a jeho prešľapoch.

© Autorské práva vyhradené

294 debata chyba
Viac na túto tému: #extrémizmus #Andrej Kiska #Andrej Danko #Peter Pellegrini