V prvý školský deň môže zapršať

Tropické teploty nás v najbližších dňoch nečakajú, no leto sa na odchod ešte nechystá. Víkend hrozí oblačnosťou, ale teploty zostanú na úrovni letných hodnôt. Taký bude aj pondelok, keď sa deti vrátia do školy.

31.08.2018 07:00
počasie, hrádza, dieťa, dunaj, korčule, bicykel Foto: ,
Teplý koniec augusta na dunajskej hrádzi.
debata (1)

Z pohľadu meteorológov bude začínajúci sa víkend jesenný, a hoci by sa teploty na najteplejších miestach Slovenska mali šplhať k tridsiatkam, bude aj trochu rozpačitý. Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavol Faško vysvetľuje, že sa nad naším územím prejaví vplyv tlakovej níže, ktorá sa bude udržiavať vo vyšších vrstvách v oblasti severného Jadranu a severného Talianska.

„Preto budeme mať viac oblačnosti, môžu sa vyskytovať prehánky, búrky či občasný dážď. Bude to však len prechodné a v ďalších dňoch sa bude počasie opäť zlepšovať. Ovplyvňovať ho začne tlaková výš v oblasti Škandinávie a mohli by sme mať opäť viac slnka. Dočkáme sa počasia, ktoré sa zvykne označovať aj ako neskoré leto,“ zdôraznil Faško.

V prvý školský deň bude ešte počasie ovplyvnené víkendovou tlakovou nížou. Napriek tomu v juhovýchodnej časti Slovenska môžu byť aj tridsiatky. Nižšie hodnoty bude teplomer ukazovať v západnej časti nášho územia. „Počasie však bude stále letné, dážď alebo dažďová prehánka sa môžu vyskytnúť poobede,“ vystríha klimatológ.

Tohtoročný august bol veľmi horúci a hovorilo sa, že bude patriť k najteplejším v histórii meteorologických meraní u nás od roku 1951. Napokon si prím udržal august z roku 1992, keď boli namerané vôbec najvyššie priemerné teploty u nás. Na meteorologickej stanici v Petržalke to bolo vtedy rovných 26 stupňov. „Najvyššie teploty tohtoročného augusta u nás budú namerané na stanici v Žihárci, kde za prvých 29 dní bola priemerná teplota 24,7 stupňa,“ podčiarkol Faško.

Podobne bude hodnotené aj leto, ktoré v ponímaní meteorológov zahŕňa tri letné mesiace jún, júl a august. Zatiaľ najteplejšie bolo v roku 2015 a meteorológovia boli zvedaví, či tohtoročné nebude horúcejšie. Túto dilemu definitívne vyriešilo ochladenie v uplynulých dňoch. Napriek tomu bude leto 2018 patriť k najteplejším v histórii, na niektorých meteorologických staniciach bude vyhodnotené ako druhé najteplejšie od roku 1951.

Aj keď už jeseň klope na dvere a najbližší týždeň budú na juhu len teploty nad 25 stupňov, podľa Faška môžu ešte v septembri vyskočiť aj do tropických výšin. „V posledných rokoch sme aj v prvom jesennom mesiaci namerali tropickú teplotu a myslím si, že sa tak stane aj tento rok,“ dodal klimatológ.

Ako bude

  • Piatok 31. augusta – Polooblačno až oblačno, miestami prehánky. Denné teploty 24 až 30 stupňov.
  • Sobota 1. septembra – Oblačno až zamračené, na mnohých miestach dážď. Nočné teploty 17 až 11, denné 21 až 26, na juhu až do 31 stupňov.
  • Nedeľa 2. septembra – Oblačno až zamračené, ojedinele prehánky. Nočné teploty 17 až 11, denné 24 až 30 stupňov.
  • Pondelok 3. septembra – Prevažne oblačno, ojedinele prehánky. Nočné teploty 17 až 11, denné 25 až 30 stupňov.
  • Utorok 4. septembra – Polooblačno až oblačno. Nočné teploty 17 až 11, denné 22 až 28 stupňov.

zdroj: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie