Prezident v Deň Ústavy upozorňuje na ústavný súd

Ústava SR definuje Slovensko ako demokratický a právny štát, zdôraznil prezident SR Andrej Kiska pri príležitosti Dňa Ústavy SR. Poukázal, že ľudia necítia rovnosť pred zákonom a vo svojom stanovisku spomína aj budúcu voľbu ústavných sudcov či zmeny v polícii. Varuje tiež pred ohýbaním základného zákona štátu pre potreby politického marketingu.

01.09.2018 10:18
Andrej Kiska Foto: ,
Podľa prezidenta Andreja Kisku existuje málo dôležitejších pilierov spravodlivej spoločnosti a právneho štátu, ako je ústavný súd.
debata (359)

„Dnes si pripomíname prijatie ústavy Slovenskej republiky základného zákona, ktorý našu krajinu definuje ako demokratický a právny štát. Taký, v ktorom pravidlá zaväzujú všetkých rovnako a ktorý rešpektuje, chráni a vymáha ľudské a základné práva každého jednotlivca.“

„Hoci si deň vzniku ústavy pripomíname dnes, skutočná príležitosť osláviť jej význam pre Slovenskú republiku a budúcnosť právneho štátu sa naskytne o niekoľko mesiacov. Viem, že téma voľby nových ústavných sudcov nebudí takú veľkú pozornosť verejnosti ako iné pálčivé problémy našej spoločnosti. Ale existuje málo dôležitejších pilierov spravodlivej spoločnosti a právneho štátu, ako je ústavný súd. Preto je dôležité, aby na ňom pôsobili a rozhodovali výnimočne kvalifikovaní, morálne spôsobilí, ale tiež úplne nezávislí sudcovia a sudkyne,“ vyhlásil na sociálnej sieti prezident.

Prijatie slovenskej ústavy sa pripomína každoročne 1. septembra štátnym sviatkom – Dňom Ústavy SR. Schváleniu základného zákona štátu 1. septembra 1992 predchádzal nemenej významný akt súvisiaci s Deklaráciou o zvrchovanosti Slovenskej republiky.

359 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Deň Ústavy SR #25. výročie vzniku SR