Danko: Vďaka Ficovi a Bugárovi nemáme etnický problém

Je jedno, či je niekto Maďar, Poliak, Rus, Američan, akú má farbu pleti a vierovyznanie, dôležitý je dobrý úmysel. O tom je aj tento deň. Takto predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) privítal návštevníkov Dňa otvorených dverí v Národnej rade SR. Všetci poslanci, ktorí sa na ňom zúčastňujú, chcú podľa neho "úprimne ukázať, ako Národná rada funguje". Nezáleží pritom, či sú z koalície, alebo opozície.

01.09.2018 11:02 , aktualizované: 11:54
Slávnostný snem strany, SNS, Danko Foto: ,
Andrej Danko si nevie predstaviť, ako chce niekto riadiť štát so 76 nezávislými osobnosťami, z ktorých má každý iný názor.
debata (39)

Danko pripomenul, že na návštevníkov čaká program, na ktorom spolupracovali rôzne štátne zložky. „Tento komplexný deň nepripomína len Deň Ústavy SR, ale aj silu a funkčnosť Slovenska,“ povedal. Prejav sa podľa svojich slov snažil skrátiť, pretože niektorí ľudia čakali pred bránami parlamentu v daždi. „Mrzí ma, že sme počasie nedokázali vybaviť,“ zavtipkoval.

V úvode dňa otvorených dverí vystúpil aj predseda českého parlamentu Radek Vondráček, ktorý sa v Bratislave zúčastňuje na Slávnostnej akadémii pri príležitosti 25. výročia vzniku SR. „Veľmi sa mi páči, akým spôsobom je poňatý tento deň otvorených dverí. My ho máme tiež, ale nemáme sprievodný program. A nemáme balóniky,“ povedal s úsmevom.

Každý, kto sa podieľal na vzniku SR, si podľa predsedu NR SR Andreja Danka zaslúži úctu a poklonenie. Ako povedal Danko dnes na slávnostnej akadémii pri príležitosti 25. výročia vzniku Slovenskej republiky, základ slovenskej štátnosti SR položila ústava z roku 1992, preto dnešný deň je rozhodujúci sviatok pre Slovákov.

Danko: Štát by nemali riadiť facebookové strany

„Milovaný štát“ sa však podľa Danka nerodil ľahko. Vývoj po roku 1989 sprevádzali turbulentné zmeny. Podľa Danka ako spravujeme dnes štát, tak ukazujeme svoju politickú vyspelosť. „Vďaka Ficovi a Bugárovi sa podarilo zostaviť vládu národného porozumenia a dnes preto nie je na Slovensku etnický problém,“ uviedol. Zanedbali sme však podľa neho budovanie niektorých inštitútov a zákonov.

Danko je rád, že v koalícii našli zhodu na novele zákona o politických stranách. Kritizoval, že dnes existujú jednorazové zhluky ľudí, ktoré už nepotrebujú politické strany. „Politika nemá happy end. Neexistuje šťastný koniec pre politika, ale štát by mali riadiť vyzreté strany a nie facebookové strany,“ vyhlásil Danko s tým, že štát majú viesť strany, ktoré dostanú demokratickými krokmi spomedzi seba do riadenia elitu.

„Dnes sa stali voľby len súťažou PR marketérov. Ťažko je súťažiť s lídrami, ktorí môžu obviniť bez dôkazov z korupcie. Problémom je, že dnes inklinujú k týmto typom strán mladí i sklamaní,“ povedal. Slovensku podľa neho chýbala úprava o stranách, ktorá by zabezpečila slobodnú súťaž. „Nech akákoľvek strana riadi štát, nech má vnútorné mechanizmy, ktoré zabezpečia, že najlepší z nich sa stane predsedom strany a potom sa dotkne aj predsedu vlády. Neviem si predstaviť, ako chce niekto riadiť štát so 76 nezávislými osobnosťami, z ktorých má každý iný názor,“ dodal.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Deň Ústavy SR #25. výročie vzniku SR