Fico: Slovensko čaká vážna ústavná kríza

Slovensko čaká veľmi vážna ústavná kríza, pokiaľ ide o zostavenie Ústavného sudu SR. Varuje predtým expremiér a predseda Smeru-SD Robert Fico.

01.09.2018 11:17
my sme eu, mysmeeu, fico Foto: ,
Robert Fico si neviem predstaviť, že Národná rada bude schopná ponúknuť prezidentovi SR 18 kandidátov so všetkými kvalifikačnými predpokladmi.
debata (66)

„Neviem si predstaviť, že Národná rada bude schopná ponúknuť prezidentovi SR 18 kandidátov so všetkými kvalifikačnými predpokladmi. Buďme na to pripravení,“ povedal Fico v súvislosti s chystanými novými pravidlami výberu kandidátov na ústavných sudcov.

Napriek tomu je presvedčený, že Ústava SR je vynikajúci základ ústavnosti a štátnosti Slovenska. Fico zdôraznil, že v starej budove NR SR, kde sa akadémia konala, vtedajší politici urobili významné rozhodnutie, ktoré sa ani nezdá, čo znamená pre Slovákov. „1 september bol základ pre vznik SR. Bol som pri tom. Som na tom hrdý. Je to veľký štátny sviatok. Buďme hrdí, že sme Slováci a že máme SR. Ústava je základom ústavnosti tohto štátu, buďme na ňu hrdí,“ vyhlásil vo svojom vystúpení v úvode Slávnostnej akadémie pri príležitosti 25. výročia vzniku SR v Bratislave.

Fico v roku 1992 podporil deklaráciu Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti SR a Ústavu SR.

Prijatie slovenskej ústavy sa pripomína každoročne 1. septembra štátnym sviatkom – Dňom Ústavy SR. Schváleniu základného zákona štátu 1. septembra 1992 predchádzal nemenej významný akt súvisiaci s Deklaráciou o zvrchovanosti Slovenskej republiky.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Deň Ústavy SR #25. výročie vzniku SR