Slovenku Annu Kolesárovú vyhlásili za blahoslavenú

Slovenku Annu Kolesárovú dnes v Košiciach vyhlásili za blahoslavenú ako mučeníčku. Počas svätej omše ju za blahoslavenú vyhlásil prefekt Kongregácie pre kauzy svätých Giovanni Angelo Becciu, ktorý práve v dnešný deň začína svoju službu. Na Slovensko ho ako svojho vyslanca poslal pápež František.

01.09.2018 11:27 , aktualizované: 14:00
Kolesárová, blahorečenie Foto: ,
Blahorečenie Anny Kolesárovej v Košiciach na štadióne Lokomotívy 1. septembra 2018. Na snímke príchod cirkevných hodnostárov, sprava kardinál Jozef Tomko, druhý sprava bývalý veľvyslanec Vatikánu na Slovensku Josef Henryk Nowacki, za ním v pozadí Spišský biskup Štefan Sečka, za rehoľnou sestrou vpravo vojenský ordinár František Rábek a vľavo sekretár Kongregácie pre Východné cirkvi (vo Vatikáne) Cyril Vasiľ.
debata

Dekrét o mučeníctve Anny Kolesárovej, ktorá bola počas vojny zastrelená sovietskym vojakom v roku 1944, schválil pápež František na jar tohto roku. „Na základe našej apoštolskej právomoci a po porade s Kongregáciou pre kauzy svätých sme sa rozhodli splniť prianie nášho brata Bernarda Bobera, košického arcibiskupa – metropolitu, ako aj viacerých ďalších bratov v biskupskej službe a mnohých veriacich. Nech sa teda ctihodná Božia služobnica Anna Kolesárová, laička, mučeníčka, ktorá z lásky ku Kristovi statočne bránila svoju ženskú dôstojnosť až po vyliatie svojej krvi, nazýva odteraz blahoslavenou. Dňom jej oslavy nech je každoročne na miestach a formami, ktoré stanovuje právo, 20. november. V mene Otca i Syna i Ducha Svätého. Amen. V Ríme u svätého Petra dňa 22. augusta v roku Pána 2018, v šiestom roku nášho pontifikátu. František,“ prečítal kardinál vôľu Svätého Otca.

Na slávnosti sú prítomní aj apoštolský nuncius v Slovenskej republike Giacomo Guido Ottonello, ako aj emeritný apoštolský nuncius Henryk Jozef Nowacky. Na svätej omši sú slovenskí katolícki biskupi na čele s predsedom Konferencie biskupov Slovenska Zvolenským. Okrem nich prišlo viacero arcibiskupov a biskupov západného i východného obradu zo Slovenska i zo zahraničia. Podľa organizátorov sa na ňom zúčastnilo viac ako 30.000 ľudí.

„Anka už teraz nepatrí len východu, ale patrí celému Slovensku, ba dokonca celej cirkvi a celému svetu, pretože jej príklad sme rozpovedali. Ona nie je veľká, lebo bola zavraždená. My jej dávame titul blahoslavená práve preto, že mala živú vieru a živý vzťah s Bohom,“ povedal Bernard Bober, košický arcibiskup metropolita.

Podľa rektora Pastoračného centra Anny Kolesárovej vo Vysokej nad Uhom Pavla Hudáka je Anna Kolesárová nádejou pre rodinky. „Zároveň odovzdala posolstvo o čistej láske. Zomrela pre čistotu. Žene patrí úcta a práve úctou k žene sa muž učí byť mužom,“ pripomenul.

Blahorečenie

Blahorečenie je v rímskokatolíckej cirkvi jedným z prvých stupňov v procese k svätorečeniu. . V Bratislave bol vlani v septembri blahorečený salezián kňaz Titus Zeman. Predtým boli u nás v roku 2003 blahorečení ako mučeníci z obdobia komunizmu rehoľná sestra Zdenka Schelingová a gréckokatolícky biskup Vasiľ Hopko na tom istom mieste v Petržalke.

Beatifikácia znamená vyhlásiť toho, kto bol doteraz nazývaný Boží služobník alebo ctihodný, za blahoslaveného. Je to akt, ktorým – po uskutočnení predpísaného procesu – pápež dovolí, aby sa Božiemu služobníkovi preukazoval verejný cirkevný kult, na istom území a predpísanými spôsobmi, napr. v diecéze, ktorá proces viedla, alebo aj v celom národe, do ktorého Boží služobník patril, alebo v určitej skupine veriacich, napr. v reholi.

Zvolila si smrť

Anna Kolesárová sa narodila 14. júla 1928 vo Vysokej nad Uhom v okrese Michalovce. Jej život poznačilo rozhodnutie, ktoré si sama zvolila – radšej smrť než stratu panenstva. V závere druhej svetovej vojny ju zastrelil sovietsky vojak, ktorému sa odmietla podvoliť. Zomrela 22. novembra 1944 vo svojej rodnej obci, kde je aj pochovaná. Vo farskej kronike v Pavlovciach nad Uhom sa o jej smrti nachádza zápis z roku 1944, ktorý urobil tamojší farár – dekan Anton Lukáč. Svedectvo podpísalo päť svedkov. Pri tomto hrdinskom čine ju podľa zápisu posilňoval eucharistický Kristus, lebo predtým pristúpila k svätej spovedi a k svätému prijímaniu. Jej hrob je dodnes cieľom pútnikov z celého Slovenska, najmä z radov mládeže.

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #blahorečenie #Anna Kolesárová