Gál: Ochrana ústavnosti je v rukách Ústavného súdu

Ochrana ústavnosti je v rukách Ústavného súdu (ÚS) SR. Je preto podstatné, aby jeho sudcovia boli kvalitní, uznávaní a skúsení. Pri príležitosti Dňa ústavy SR to povedal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Zmeny voľby ústavných sudcov, ktoré navrhuje jeho rezort, by podľa neho zvýšili ich legitimitu.

01.09.2018 12:19
Gábor Gál Foto: ,
Minister spravodlivosti Gábor Gál.
debata

Podľa návrhu by ústavnými sudcami mali byť bezúhonné a všeobecne uznávané osobnosti v oblasti práva, ktoré dávajú záruku, že budú funkciu vykonávať riadne, čestne, nezávisle a nestranne. Požadovaný minimálny vek ústavných sudcov chce Gál zvýšiť zo súčasných 40 rokov na 45 rokov. Navrhuje tiež, aby sa zvýšilo kvórum pre voľbu kandidáta z doterajšej väčšiny prítomných poslancov na väčšinu všetkých poslancov.

Návrh ústavného zákona, ktorý mení spôsob výberu sudcov, schválila vláda 22. augusta. Mal by sa dostať už na septembrovú schôdzu parlamentu. Právnici dúfajú, že koaličné a opozičné strany budú o ňom vážne rokovať a v parlamente sa materiál ešte zmení. Gál deklaroval, že sa pokúsi nájsť zhodu s opozíciou, ktorú potrebuje na presadenie ústavných zmien.

debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #Deň Ústavy SR #Ústavný súd SR #25. výročie vzniku SR