Gajdoš pri otvorení SIAF: Dúfam, že v roku 2022 budú na Sliači stíhačky F-16

Letisko Sliač patrí tento víkend najväčšiemu leteckému divadlu na Slovensku. Začali sa tam Medzinárodné letecké dni SIAF 2018, na ktorých sa počas dvoch dní predstaví približne 70 lietadiel z 13 štátov sveta.

01.09.2018 15:04 , aktualizované: 15:41
Sliač SIAF medzinárodné letecké dni BBX Gajdoš... Foto: ,
Na snímke minister obrany SR Peter Gajdoš (vpravo) a náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Daniel Zmeko pózujú pred lietadlom C-27 J Spartan počas 8. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF 2018 na letisku Sliač.
debata (190)

Slávnostne ich otvorili v sobotu predseda vlády Peter Pellegrini, minister obrany Peter Gajdoš, minister dopravy Árpád Érsek, predstavitelia diplomatického zboru SR, zahraničné delegácie veliteľov vzdušných síl členských štátov V4 a generalita Ozbrojených síl (OS) SR.

„Teší ma fakt, že v porovnaní s minulým rokom je teraz súčasťou výzbroje Vzdušných síl OS SR viac modernej techniky. Môžem zodpovedne povedať, že sme ešte lepšie pripravení pomáhať v krízových situáciách, všade tam, kde je to potrebné, či pri hasení požiarov v ťažko dostupnom teréne, pátracích akciách alebo pri iných mimoriadnych situáciách,“ konštatoval na otvorení Gajdoš.

Prvýkrát aj dopravné lietadlo C-27 J Spartan

Návštevníci počas dvojdňového, najväčšieho leteckého divadla na Slovensku, môžu po prvý raz vidieť nové dopravné lietadlo C-27 J Spartan už ako súčasť výzbroje Ozbrojených síl SR. Ako uviedol šéf rezortu obrany, Slovensko má dve, ktoré slúžia na plnenie úloh v zmysle operačných plánov a zabezpečenia operácií. Posledný let, ktorý uskutočnili, bol do Bagdadu, do operácie v Iraku, a na Cyprus.

Na snímke lietadlo C-27 J Spartan Vzdušných síl... Foto: TASR, Dušan Hein
SIAF, b C-27 J Spartan Na snímke lietadlo C-27 J Spartan Vzdušných síl Ozbrojených síl SR počas 8. ročníka Medzinárodných leteckých dní SIAF 2018 na letisku Sliač.

Modernizácia ozbrojených síl má pokračovať podľa dlhodobého plánu až do roku 2030. „Verím, že našu leteckú techniku v budúcnosti obohatia aj nové stíhacie lietadlá F-16, ktorých nákup schválila vláda. Naše nebo tak budú v budúcnosti chrániť vzdušné sily americkými stíhacími lietadlami, vďaka čomu nestratíme jednu z najdôležitejších spôsobilostí, ktorou je ochrana suverenity nášho vzdušného priestoru 24 hodín denne, sedem dní v týždni,“ zdôraznil Gajdoš. Dúfa, že kontrakt sa podarí uskutočniť v čo najkratšom období a v roku 2022 budú prvé F-16 na sliačskom letisku.

151 kusov leteckej a pozemnej techniky

Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Daniel Zmeko uviedol, že na zabezpečení tohtoročných leteckých dní sa podieľa viac ako 500 príslušníkov OS SR a na Sliači je momentálne 151 kusov leteckej a pozemnej techniky.

Podľa Zmeka každý ďalší nový ročník podujatia, ktoré umožňuje OS prezentovať svoje spôsobilosti, umenie a vycvičenosť pilotov, začínajú pripravovať od prvého dňa skončenia toho aktuálneho.

Skupina Patrouille de France z Francúzska na... Foto: SITA, Jakub Julény
SIAF 2018 Skupina Patrouille de France z Francúzska na lietadlách typu Dassault/Dornier Alpha Jet počas letovej ukážky v rámci medzinárodných leteckých dní SIAF 2018 na letisku Sliač.

Parašutisti s vlajkami

Slávnostné otvorenie pozdravili okrem leteckej techniky slovenských vzdušných síl aj české. Na záver nebo zaplnili parašutisti s vlajkami viacerých štátov. Tri najväčšie boli slovenská, Európskej únie a NATO.

Organizátorom Medzinárodných leteckých dní SIAF 2018 sú Slovenská letecká agentúra a jej programoví partneri, Ministerstvo obrany SR a Letka Ministerstva vnútra SR.

190 debata chyba
Viac na túto tému: #Sliač #Medzinárodné letecké dni #Peter Gajdoš #SIAF