Zsolt Simon predstavil v Komárne novú stranu Magyar-Maďarské Fórum

Prípravný výbor vedený nezaradeným poslancom Národnej rady SR Zsoltom Simonom predstavil v sobotu v Komárne novú politickú stranu s názvom Magyar-Maďarské Fórum.

01.09.2018 16:04
zsolt simon, Foto: ,
Magyar-Maďarské Fórum chce ešte tento rok vyzbierať potrebných 10 000 podpisov a plánuje sa zúčastniť na parlamentných voľbách v roku 2020.
debata (59)

Simon zdôraznil, že tento tím reprezentuje všetky regióny, v ktorých maďarská menšina žije, a že ide o mladých ľudí, ktorí zaručujú generačnú výmenu, a ktorí do projektu zakladania strany vkladajú svoje vlastné finančné prostriedky.

Simon ostro kritizoval situáciu na Slovensku. Povedal, že korupcia a klientelizmus, kauza únosu občana Vietnamu, nevyriešenie vraždy novinára a jeho snúbenice, ale aj skutočnosť, že policajný prezident, ktorý musel odísť z čela polície, sa vrátil ako poradca na ministerstvo vnútra, trápia aj príslušníkov maďarskej menšiny žijúcej na Slovensku, ktorá chce tiež zmeny a chce žiť v krajine, na ktorú by mohli byť hrdí.

Ciele strany

Medzi cieľmi novej strany vyzdvihol člen prípravného výboru Peter Bodoki prinavrátenie dôvery občanov v právny štát. Zdôraznil, že Magyar-Maďarské Fórum vylučuje spoluprácu so Smerom SD, SNS a s ĽSNS Mariana Kotlebu. Nová strana chce zachovať členstvo Slovenska v NATO aj v Európskej únii, jednotný trh EÚ, slobodný pohyb osôb, tovaru, kapitálu i služieb, ako aj schengenský systém hraníc bez vnútorných hraničných kontrol. Za dôležité považuje tiež ochranu vonkajších hraníc a reformu migračnej politiky EÚ.

„Slovenskí voliči nemajú koho voliť a občan maďarskej názornosti nemá zaručené, že jeho hlas v budúcich parlamentných voľbách neskončí pri štvrtej vláde Smeru,“ konštatoval Simon, podľa ktorého nová strana, k založeniu ktorej začali dnes zbierať podpisy potrebné na zaregistrovanie, chce priniesť nové metódy a nové prístupy.

Neprijateľné znevýhodnenie Slovákov

„Pre nás je neprijateľné, aby sa štát pozeral na Slovákov či Maďarov v Komárne ako na druhoradých občanov tejto krajiny,“ povedal Simon, podľa ktorého štát v súčasnosti rozdeľuje financie podľa toho, v akej nadmorskej výške sa daná obec či mesto nachádza, čo znevýhodňuje aj Slovákov žijúcich na národnostne zmiešaných územiach.

Poslanec NR SR podotkol, že na severe Slovenska je infraštruktúra z uvedených dôvodov rozvinutejšia. „Chceme, aby sa štát pozeral na každého jedného občana – bez rozdielu na to, v akej nadmorskej výške býva – ako na rovnakého občana tejto krajiny,“ povedal.

Transparentné financovanie

Ďalší člen prípravného výboru Zsolt Gál podčiarkol transparentné financovanie a nezávislosť nového subjektu od oligarchov. Financovanie strany bude podľa jeho slov z vlastných zdrojov s tým, že v prípade, že strana nedosiahne vo voľbách trojpercentný prah potrebný na štátne financovanie, investované prostriedky jednoducho prepadnú.

Simon uviedol, že nová strana bude chcieť s aktuálnou maďarskou vládou – nie politickou stranou – pestovať dobrý vzťah. „Sme občania maďarskej národnosti, cítime spolu s Maďarskom, ale chceme len riadny a korektný vzťah, a nechceme visieť na žiadnej šnúrke,“ dodal.

Magyar-Maďarské Fórum chce ešte tento rok vyzbierať potrebných 10 000 podpisov a plánuje sa zúčastniť na parlamentných voľbách v roku 2020.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Zsolt Simon #Magyar-Maďarské Fórum