Aj tento rok zavítali na letecké dni desaťtisíce návštevníkov

Medzinárodné letecké dni SIAF 2018 na letisku Sliač sa oficiálne skončili. Aj tento rok do priestorov letiska zavítali desaťtisícové davy návštevníkov. Letecké dni, ktoré sú najväčšie svojho druhu na území Slovenskej republiky, slávnostne otvoril minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

02.09.2018 21:40
SIAF 2018 Foto: ,
Skupina Patrouille de France z Francúzska na lietadlách typu Dassault/Dornier Alpha Jet počas letovej ukážky v rámci medzinárodných leteckých dní SIAF 2018.
debata (4)

Tohtoročné podujatie bolo už v poradí ôsme a zaobišlo sa bez zranení, či nehôd. Medzi najväčšie atrakcie patrilo vystúpenie francúzskej elitnej zostavy Patrouille de France. Okrem toho sa po prvýkrát na podujatí predstavili aj kráľovskí sokoli z Jordánska, Royal Jordanian Falcons, ale aj nestarnúca klasika – kvarteto bezmotorových akrobatov Očovskí bačovia zo srdca Slovenska.

Medzinárodné letecké dni na Sliači boli pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa oslavou jedinečnej histórie československého letectva. Na oblohe sa predstavili legendy prúdovej éry, majstrovské dielo československých konštruktérov L-29 Delfín a MiG-15. Predstavili sa letci aj zo Španielska či Českej republiky.

Na medzinárodných leteckých dňoch malo tento rok zastúpenie celkovo 13 krajín s viac ako 60 kusmi leteckej techniky. Vzdušné sily Ozbrojených síl SR predstavili tento ročník okrem vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a lietadla C-27J Spartan aj statické a dynamické ukážky stíhacích lietadiel Mig-29, prúdových lietadiel L-39 Albatros, vrtuľníka Mi-17 či dopravného lietadla L-410. Okrem ukážok leteckej techniky návštevníkom predstavili prototyp vozidla 8×8, samohybnú kanónovú húfnicu ZUZANA, protivzdušný systém S-300, tank T-72 či techniku Vojenskej polície.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Sliač #Medzinárodné letecké dni