Školstvo musíme všetci brať ako prioritu, zdôraznil Kiska na košickej ZŠ

Školstvo musí byť prioritou Slovenska a len jeho skvalitnením sa môže krajina posúvať dopredu. Prezident SR Andrej Kiska to povedal na otvorení školského roka na Základnej škole (ZŠ) Staničná v Košiciach.

03.09.2018 13:36
PREZIDENT: Otvorenie školského roka 2018/2019 Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska počas slávnostného otvorenia školského roka 2018/2019 na Základnej škole Staničná v Košiciach.
debata (63)

„Základný problém je vrátenie úcty k vzdelaniu, k učiteľskému povolaniu, aby sme si všetci, nielen pred voľbami alebo raz za dlhé obdobie, uvedomili, že sa musíme školstvu venovať ako priorite. Sme malá krajina, potrebujeme mať výborné školstvo, to je jediná cesta, ako môžeme posunúť našu krajinu dopredu. Žiaľ, v testovaní sa prepadáme, stále nedosahujeme výsledky, reforma školstva, po ktorej voláme, sa stále neuskutočnila,“ uviedol Kiska pre novinárov.

Prezident zvýraznil, že aké bude školstvo, tak bude vyzerať krajina. Osobitne ho ako hlavu štátu trápi strata úcty k vzdelaniu. „Je úloha náš všetkých, nielen učiteľov, ale aj nás rodičov, nás občanov, aby sme o priorite nehovorili len v tento deň, ale v priebehu celého roka,“ dodal Kiska.

Kiska hovoril aj s učiteľmi

ZŠ Staničná patrí k najlepším v Košiciach i v rámci Slovenska a zameriava sa na výučbu cudzích jazykov. Prezident si prezrel jej priestory, hovoril s učiteľmi a prihovoril sa žiakom. Na školskom dvore ho na úvod vítali stovky školákov. Spolu s ním sa na otvorení školského roku zúčastnili aj košický námestník primátora Martin Petruško a bývalý predseda Ústavného súdu (ÚS) SR a absolvent tejto školy SR Ján Mazák.

ZŠ v košickej mestskej časti Juh si tento rok pripomína 55 rokov od svojho založenia. „Slávnostnú akadémiu pripravujeme na 8. októbra a toto jubileum oslávime v budove Štátneho divadla Košice,“ uviedla riaditeľka školy Eva Pillárová. Škola má aktuálne podľa jej slov viac ako 800 žiakov a v štyroch prvých triedach 88 prvákov.

Súčasťou pondelkového programu prezidenta v Košiciach bolo aj stretnutie so študentmi z tímu Talentum, ktorí sú víťazmi svetovej robotickej súťaže. Popoludní je to návšteva Moldavy nad Bodvou, kde sa stretne s predstaviteľmi mesta a občanmi, pričom zavíta aj do miestneho komunitného centra a dvoch materských škôl.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #školstvo #Andrej Kiska #nový školský rok