V okrese Liptovský Mikuláš a Brezno silnejú búrky, môžu prísť i povodne

Riziko búrok, ktoré až do pondelkového podvečera platí pre celé územie SR, sa zvýraznilo v okresoch Liptovský Mikuláš a Brezno. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre spomínané okresy zvýšenú výstrahu druhého stupňa pred búrkou s krúpami, v rámci Liptovskomikulášskeho okresu tiež hydrologickú výstrahu prvého stupňa pred prívalovou povodňou.

03.09.2018 13:46 , aktualizované: 21:10
debata (5)

Meteorológovia až do 17.30 h predpovedajú zvýšený výskyt silných búrok, s ktorými môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 – 50 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 70 – 110 km/h.

„Vzhľadom na tieto okolnosti predpokladáme v okrese Liptovský Mikuláš prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch, rovnako je pravdepodobný i výskyt povodňových javov mimo tokov,“ upozorňujú odborníci na webe SHMÚ.

Zvýšené výstrahy pred búrkami vydal SHMÚ aj pre západnú časť Košického a Prešovského kraja, pričom v okrese Košice-okolie platí do 21.30 h výstraha pred búrkami najvyššieho 3. stupňa.

„Silné búrky s krúpami môžu sprevádzať prívalové zrážky s úhrnmi 50 – 90 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 90 – 125 km/h,“ upozorňujú meteorológovia na webe SHMÚ. Nevylučujú ani povodňové stavy, pre oblasť preto vydali do 23.00 h hydrologickú výstrahu 2. stupňa.

Výstraha pred prívalovými povodňami platí do 23.00 h aj v okrese Poprad, Spišská Nová Ves a Gelnica, do 22.00 h v okrese Liptovský Mikuláš a do 21.30 h v okrese Rožňava.

Meteorológovia upozorňujú aj západ na výdatnejšie zrážky. Pri búrkach je podľa SHMÚ možný aj prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch. Môže dôjsť aj k stekaniu vody zo svahov či k zatápaniu pivníc a podchodov.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #SHMÚ #krúpy