Gajdoš: Verím, že armáda nebude finančne ukrátená, ekonomike sa darí

Nesplnenie cieľa vybudovať mechanizovanú brigádu a pretrvávajúca strata atraktivity vojenského povolania. To sú podľa ministra obrany Petra Gajdoša (SNS) nedostatky, ktorým slovenská armáda čelí.

05.09.2018 13:48
Peter Gajdoš Foto: ,
Minister obrany SR Peter Gajdoš.
debata (31)

Priznal to po stredajšom rokovaní kabinetu s vierou, že budúcoročný rozpočet pre jeho rezort bude koncipovaný tak, že armáda ukrátená nebude. Reálne nastavenie financií, s ktorými môžu vojaci počítať, ešte nepozná a nechce predbiehať.

Na nedostatky slovenskej armády poukázala aj správa NATO, o ktorej informoval denník Pravda v článku z 3. augusta 2018.

„Máme určité záväzky. Ak sa ekonomike darí, verím, že sa nám ich podarí naplniť,“ deklaroval Gajdoš. Ministerstvo obrany Bezpečnostnej rade a vláde SR predstavilo Komplexné hodnotenie obrany SR za rok 2017. Materiál vzali kabinet aj rada na vedomie.

Pozitívne hodnotí najmä aktualizáciu strategických dokumentov, Obrannej a Vojenskej stratégie SR. „Z pohľadu modernizácie bolo kľúčovým schválenie Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl (OS) SR do roku 2030, ktorý je zároveň plánom investícií. Potvrdzuje náš zámer modernizovať systémovo a systematicky a nie na báze ad hoc rozhodnutí,“ vysvetlil Gajdoš.

V súvislosti s investíciami a modernizáciou bolo podľa jeho slov v minulom roku významným míľnikom najmä dodanie novej leteckej techniky pre vzdušné sily. Do ich výzbroje pribudli dva nové viacúčelové vrtuľníky UH-60M Black Hawk, ako aj lietadlo C-27J Spartan. V nadväznosti na strategické dokumenty vláda v uvedenom období schválila návrhy viacerých modernizačných projektov, a to predovšetkým projekty obstarania bojových obrnených vozidiel 8×8 a vozidiel 4×4.

Na margo problému s doplňovaním personálu Gajdoš poznamenal, že má priamy súvis s menšou konkurencieschop­nosťou povolania profesionálneho vojaka na trhu práce. V prospech zlepšenia situácie začal rezort obrany už vlani pripravovať koncepciu manažmentu vojenského personálu OS SR.

Hodnotiaca správa hovorí aj o legislatívnych zmenách, pričom v minulom roku v tejto oblasti dominovali pozitívne zmeny zákonov o dobrovoľnej vojenskej príprave a brannej povinnosti, ako aj zákona o účastníkoch národného boja za oslobodenie.

Ministerstvo obrany v minulom roku pokračovalo aj v brannej príprave študentov, a to najmä prostredníctvom branných súbojov študentov stredných škôl.

Slovenská republika si podľa Komplexného hodnotenia obrany SR v roku 2017 zachovala kredit spoľahlivého a zodpovedného partnera v rámci medzinárodného spoločenstva, a to najmä vďaka serióznemu plneniu záväzkov. Slovensko sa napríklad historicky prvýkrát zapojilo do námornej operácie a vysoko pozitívne bolo hodnotené plnenie ďalších úloh v rámci medzinárodného krízového manažmentu, ako aj krokov prijatých na zvýšenie výdavkov na obranu.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #minister obrany #Peter Gajdoš