Kde bude sídliť rezort spravodlivosti? Nová adresa bude známa na budúci týždeň, tvrdí Gál

Nová adresa, kam sa presťahuje Ministerstvo spravodlivosti SR, by mohla byť známa na začiatku budúceho pracovného týždňa.

05.09.2018 14:35
Najvyšší súd, ministerstvo spravodlivosti,... Foto: ,
Na snímke budova Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky na Župnom námestí v Bratislave.
debata

Po rokovaní vlády SR to povedal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). V súčasnosti rezort sídli na Župnom námestí v Bratislave spoločne s Najvyšším súdom SR. Tieto priestory nie sú postačujúce, aj preto rezort spravodlivosti vyhlásil súťaž na novú budovu.

Budova je svojím charakterom určená pre súd a žiada si aj rozsiahlu rekonštrukciu, ktorá sa nedá robiť počas prevádzky v nej. Po rekonštrukcii by v budove na Župnom námestí mal sídliť iba Najvyšší súd SR, ktorý v Bratislave využíva aj iné priestory.

„Nové priestory, do ktorých sa ministerstvo presťahuje, oznámime na začiatku budúceho pracovného týždňa,“ povedal Gál. Súťaž o novú budovu rozbehla ešte v júli 2017 exministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd) a prišlo do nej 11 ponúk, z ktorých deväť rezort bližšie skúmal a sedem sa následne dostalo aj do cenovej časti výberu.

Vo finále sa ocitli dve budovy, ktoré vlastnia spoločnosti Penta a J&T. Jedna z nich je na bratislavskej Patrónke, druhá v mestskej časti Petržalka, v rámci komplexu Digital park. Rezort spravodlivosti následne požiadal súťažiacich, aby predložili svoje ponuky opätovne, pričom sa vo finále ocitli až štyri alternatívy. Nie je nateraz známe, či ministerstvo využije jednu z nich.

Ministerstvo spravodlivosti SR nechce ísť iba do nájmu, ale jednou z podmienok podpísania nájomnej zmluvy je možnosť odkúpenia priestorov. Maximálna hranica trvania nájmu a následného odkúpenia priestorov je 10 rokov, no ministerstvo by malo mať v zmluve zakotvené, že prenajaté priestory by si mohlo odkúpiť, „ak dá ministerstvo financií zelenú“, aj skôr.

debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Gábor Gál