Poslanci zasadnú do poslaneckých lavíc po viac ako dvoch mesiacoch

V poradí 34. schôdza Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) sa začne po jedenásťtýždňovej prestávke od posledného zasadnutia pléna parlamentu v utorok 11. septembra o trinástej hodine. Posledná schôdza pred prázdninami sa skončila v pondelok 25. júna. Po letnej prestávke zákonodarcov čaká 94 bodov programu rokovania.

06.09.2018 12:36
parlament, Foto: ,
V poradí 34. schôdza Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) sa začne po jedenásťtýždňovej prestávke od posledného zasadnutia pléna parlamentu.
debata (5)

Desiatky zákonov predložia jednotlivé ministerstvá, ďalšie budú z dielne koaličných aj opozičných poslancov. Zloženie parlamentu bude od poslednej schôdze odlišné. Po tom, ako z NR SR odišla Edita Pfundtner (Most-Híd), ktorá sa stala štátnou tajomníčkou ministerstva spravodlivosti, ju v parlamente nahradí Štefan Vavrek (Most-Híd). V úvode zasadnutia preto zloží sľub poslanca.

Hlasovanie o zastropovaní dôchodkového veku

Parlament bude hlasovať v prvom čítaní o návrhu ústavného zákona, ktorým sa má zaviesť strop na dôchodkový vek. Hoci ho prerokovali v júni, poslanec Ján Podmanický (Smer-SD) v mene troch koaličných strán Smer-SD, SNS, Most-Híd požiadal o presunutie bodu na ďalšiu schôdzu parlamentu. „Svoj návrh zdôvodňujem snahou o vytvorenie časového priestoru na rokovanie o tejto právnej norme,“ zdôvodnil Podmanický.

Legislatívny návrh zákonodarcov za Smer-SD obsahuje aj ustanovenia o tom, že primerané hmotné zabezpečenie v starobe sa vykonáva prostredníctvom priebežne financovaného dôchodkového systému a systému starobného dôchodkového sporenia, ako aj o tom, že štát podporuje dobrovoľné sporenie na dôchodok. Vek odchodu do dôchodku návrh ústavného zákona ohraničuje 64 rokmi. Každý, kto vychoval dieťa, má mať právo na primerané zníženie maximálneho penzijného veku, a to „za účelom podpory rodiny a materstva zo strany štátu“.

O vrátených zákonoch sa bude prerokovávať

Medzi 32 vládnymi návrhmi zákonov sú aj zákony, ktorý prezident Andrej Kiska vrátil na prerokovanie. Poslanci v júni schválili návrh zákona o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania. Zákon zavádza úplne nový systém akreditácie v oblasti vysokoškolského štúdia, ktorý po novom bude zastrešovať samostatná verejnoprávna Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo. Rovnako schválili novelu zákona o vysokých školách. Novelou sa podľa ministerstva školstva zvýši napríklad otvorenosť vysokoškolského systému a zjednoduší sa tiež tvorba a úprava študijných programov. Okrem toho sa zavádza nový typ študijného programu – interdisciplinárne štúdiá. Tento typ bakalárskeho študijného programu umožňuje vysokým školám novú formu organizácie štúdia a študentom umožňuje vytvoriť si jedinečný profil s ohľadom na výber absolvovaných predmetov, pričom majú možnosť oddialiť svoje rozhodnutie o hlavnom študijnom zameraní.

Vrátená je aj schválená novela zákona o súdoch, ktorá zavádza výnimku z plošného sprístupňovania súdnych rozhodnutí. Sprístupňovať sa nemajú súhlasy súdu s poskytnutím údajov, ktoré tvoria predmet telekomunikačného tajomstva a tiež súhlasy na použitie informačno-technických prostriedkov a príkazov súdu vydávaných podľa Trestného poriadku.

Poslanci sa budú zaoberať veľkou novelou zákona o podpore obnoviteľných zdrojov energií (OZE) a vysoko účinnej kombinovanej výroby (KVET). Zákon má podporovať zelenú energiu. Podľa novely by mala byť elektrina vyrobená z nových OZE a KVET podporená už len prostredníctvom aukcií. Podľa ministerstva hospodárstva prioritou novely je zabezpečiť nákladovú efektívnosť pri minimálnom dosahu na koncové ceny energie.

Novela zákona o stavebnom sporení

V druhom čítaní poslanci prerokujú návrh novely zákona o stavebnom sporení. Ministerstvo financií navrhuje zrušiť inštitút tzv. priateľských sporiteľov, zároveň by sa mal zúžiť okruh poberateľov štátnej prémie podľa príjmu. Ďalším opatrením je obmedziť poberanie štátnej prémie počas čerpania a splácania medziúveru. Limitovať by sa mal aj nárok na štátnu prémiu v prvom roku sporenia a v prípade minimálnej percentuálnej výšky štátnej prémie navrhuje ministerstvo zníženie. Účinnosť novely zákona sa navrhuje od 1. januára 2019.

Okrem toho sa budú zaoberať tiež správami Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť ako aj Výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS o stave použitia informačno-technických prostriedkov za prvý polrok 2018. Rovnako poslancov zamestná Návrh na voľbu dvoch členov Správnej rady Ústavu pamäti národa.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #NR SR #vláda SR #novela zákona #rokovanie parlamentu