Rezort spravodlivosti sa má sťahovať na Račiansku

Ministerstvo spravodlivosti sa nakoniec k žiadnej finančnej skupine nepresťahuje. Nové sídlo rezortu bude v areáli Výskumného ústavu zváračského na Račianskej ulici v Bratislave, ktorému šéfuje Ľuboš Lopatka, bývalý riaditeľ Sociálnej poisťovne z čias Radičovej vlády. Minister Gábor Gál (Most - Híd) si tento priestor vybral po tom, čo v máji odmietol dve najlepšie ponuky od známych finančných skupín J&T a Penta, podľa neho pre ich "nie najlepšiu povesť".

06.09.2018 16:12 , aktualizované: 07.09.2018 10:55
debata (1)

„My už máme rozhodnuté. Dúfam, že ešte tento týždeň, alebo začiatkom budúceho týždňa vyrozumieme všetkých, najprv súťažiteľov a potom to predstavím celé aj verejne,“ povedal minister Gál túto stredu po rokovaní vlády.

Reagovala aj strana Most-Híd. „Gábor Gál, minister spravodlivosti, budúci týždeň prezradí adresu nového sídla jeho rezortu. Rovnako ako jeho predchodkyňa vylúčil spoluprácu s veľkými finančnými skupinami, ktoré nemajú dobré renomé v rámci spoločnosti,“ uviedla strana na sociálnej sieti.

Nehnuteľnosť na Račianskej, ktorá z ulice pôsobí zanedbane, vlastní akciová spoločnosť Račianska-Reality. Jej jediným akcionárom je Výskumný ústav zváračský-Priemyselný inštitút, kde pôsobí aj bývalý investičný riaditeľ spoločnosti Penta Investment Vladimír Brodňan. Generálnym riaditeľom ústavu je Ľuboš Lopatka, ktorý ako nominant SaS po voľbách v roku 2012 skončil na čele Sociálnej poisťovne a o necelý rok prijal ponuku Penty na vedenie jej siete nemocníc Svet zdravia. Na začiatku minulého roka prebral vedenie zváračského ústavu.

„Rozhodnutie vedenia ministerstva nás prirodzene teší. Ide o hlavnú budovu VUZ na Račianskej ulici, ktorá bude komplexne zrekonštruovaná podľa potrieb klienta. Celkový objem kancelárskych priestorov budovy ponúknutý ministerstvu spravodlivosti je 10 202 m2 a takmer 1 500 m2 pre archívy a skladové priestory. Zároveň v ponuke bolo aj 100 parkovacích miest s možnosťou rozšírenia o ďalších 100,“ povedal pre denník Pravda Lopatka, ktorý dodal, že priestory budú pripravené na prevzatie ministerstvom do 12 mesiacov od podpisu zmluvy. Výšku prenájmu nespomenul.

Politika či ekonomika?

Ak u Gála prevážila politika nad ekonomickou kalkuláciou, tak to podľa politológa Tomáša Koziaka nie je dobré, pretože štát by mal byť predovšetkým dobrý hospodár. „Pokiaľ sú tie pravidlá nadstavené transparentne a ukáže sa, že víťazná ponuka je z hľadiska hospodárnosti najlepšia, je úplne jedno, kto za ňou stojí,“ vysvetlil Koziak.

Politológ si uvedomuje, že verejná mienka zle vníma, keď štátne inštitúcie obchodujú s veľkými korporáciami, pretože tam vzniká podozrenie, že sa im príliš vychádza v ústrety. "Niekto môže vnímať tú symboliku, ak by ministerstvo spravodlivosti sídlilo v prenájme u takejto finančnej skupiny, ale pokiaľ sa výhodnosť ponuky nedá spochybniť, malo by to byť jedno. Povesť medzi kritériami nebola,“ zdôraznil Koziak.

Výber medzi finančnými skupinami

Výberové konanie na nové sídlo bolo ukončené už na jar, Gál však v polovici apríla priznal, že s jej víťazmi nie je stotožnený. „Ide o firmy, ktoré môžu v spoločnosti vyvolávať otázniky,“ vysvetlil vtedy v rozhovore pre Pravdu. Preto spočiatku zvažoval vypísanie novej súťaže či výstavbu novej budovy. Výstavba by sa však zrealizovala až v priebehu piatich rokov. Nakoniec od týchto plánov upustil a vyhlásil, že si vyberie jedného z víťazov súťaže. Minister sa vtedy rozhodoval medzi budovu Digital Parku na začiatku bratislavskej mestskej časti Petržalka, ktorú vlastní a zároveň v nej sídli finančná skupina Penta. V hre bola aj budova na Patrónke s názvom Westend Court, jej majiteľom je skupina J&T. V lete ešte Gál požiadal o aktualizáciu ponúk, ktorú predložili štyri firmy. Okrem Penty a J&T sa zákazku pokúšali získať dvaja investori s administratívnou budovou na Tomášikovej ulici v Ružinove a budovou v areáli Výskumného ústavu zváračského v bratislavskom Novom Meste.

Spoločnosť Penta sa ku Gálovmu rozhodnutiu nevyjadrila. „Prebiehajúce výberové konania alebo rokovania nikdy nekomentujeme,“ poznamenal Gabriel Tóth, PR špecialista spoločnosti Penta Investments. Voči ministrovým vyjadreniam na ich adresu sa firma ešte v lete ohradila. „Akékoľvek spochybňovanie reputácie Penta Real Estate je nezmyslom, keďže v našich kancelárskych budovách sídlia lokálne aj medzinárodne uznávané spoločnosti a pri rokovaniach s nimi sa nestretávame so žiadnymi podobnými výhradami,“ zdôrazňoval vtedy Tóth.

Faktom je, že minister mal ťažkosti vybrať si nové sídlo a vyhnúť sa pritom obom finančným skupinám. V hlavnom meste patria do prvej trojky najväčších developerov a kľúčových hráčov v rámci prenajímania kancelárií, okrem nich je tam ešte HB Reavis. Všetky tri spoločnosti sú schopné dať štátu výhodné podmienky.

Posunu v téme sťahovania sa tešia na Najvyššom súde, s ktorým ministerstvo zdieľa spoločnú budovu na Župnom námestí. V stavbe dimenzovanej pre tristo osôb ich dnes pracuje zhruba 600, čo obom inštitúciám dlhodobo spôsobuje kapacitné problémy. Predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová na nevyhovujúce priestorové podmienky opakovane upozorňuje už od roku 2015. Po odsťahovaní ministerstva plánujú začať s rekonštrukciou. Podľa hovorkyne Najvyššieho súdu Alexandry Važanovej je kancelária súdu pripravená na prevzatie budovy do svojej správy a jej opravy. Na prvú fázu rekonštrukcie má v aktuálnom rozpočte vyčlenených viac ako 3 milióny eur.

Súťaž na výber novej budovy spustila ešte bývalá ministerka Lucia Žitňanská (Most-Híd) v polovici minulého roka. Urobila tak po tom, čo sa jej nepodarilo nájsť v hlavnom meste vhodný štátny či verejnoprávny priestor. Súťaž bola otvorená, rezort si vyhradil právo nevybrať žiadnu ponuku. Do výberového konania sa vtedy prihlásilo jedenásť záujemcov. Dvaja z nich nesplnili podmienky účasti a v druhom kole predložilo ponuku, rozdelenú na technickú a cenovú časť, osem uchádzačov. Súťaž ukončili v polovici apríla. Z finančného hľadiska, ale aj z hľadiska potrieb ministerstva vyšli najlepšie dve možnosti. Obe sú postavené na dočasnom prenájme a budúcom odkúpení budovy. Sťahovanie chcela pôvodne Žitňanská zrealizovať najneskôr do konca marca 2019.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Gábor Gál