Letecké dni sa po rokoch vrátia do Piešťan

Začiatkom mája budúceho roku sa pri príležitosti 100. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika budú v Piešťanoch konať letecké dni. Podobné podujatie sa v minulosti už na piešťanskom letisku konalo, v roku 2011 však prešlo na letisko Sliač.

06.09.2018 16:41
SIAF 2016: Medzinárodné letecké dni Foto: ,
Akrobatická ukážka španielskej skupiny Patroulla Aguila, Medzinárodné letecké dni SIAF 2016.
debata (2)

"Plánovaný termín má v sebe silnú symboliku, keďže 4. mája si pripomenieme sté výročie od úmrtia generála Štefánika,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič, ktorý o návrate leteckých dní do Piešťan informoval. Podľa riaditeľa Slovenskej leteckej agentúry Huberta Štoksu bude mať podujatie nový názov a bude sa konať pravidelne. Letisko Piešťany má podľa neho dobrú infraštruktúru a ponúka možnosti, ktoré napríklad Sliač nedovoľuje.

Zatiaľ je známy termín leteckých dní v Piešťanoch, konať sa budú 4. a 5. mája budúceho roku. Pokiaľ ide o účasť, organizátori rokujú momentálne so zástupcami Francúzska, Talianska a Českej republiky, účasť Slovenska je samozrejmosťou. Práve s Francúzskom, Talianskom a Českou republikou bol výrazne spojený aj život generála Štefánika.

Generál Milan Rastislav Štefánik je jednou z kľúčových osobností našich dejín. Zomrel tragicky 4. mája 1919. Jeho lietadlo havarovalo v blízkosti letiska v Ivanke pri Dunaji. Pri tragickej nehode zahynuli aj členovia posádky – traja talianski letci. Všetky obete havárie pochovali nad Štefánikovou rodnou obcou Košariská, na vrchole kopca Bradlo. Na tomto mieste neskôr vytvoril architekt Dušan Jurkovič mohylu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Piešťany #Sliač #Medzinárodné letecké dni