Súdna rada vyhlásila ďalšiu voľbu na post sudcu Všeobecného súdu Európskej únie

Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková vyhlásila voľby na kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ). Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa súdnej rady Veronika Müller.

07.09.2018 13:55
Lenka Praženková, súdna rada Foto: ,
Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková.
debata

Predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková vyhlásila voľby na kandidáta na dodatočného sudcu Všeobecného súdu Európskej únie (EÚ). Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa súdnej rady Veronika Müller. Voľby sa uskutočnia na zasadnutí Súdnej rady Slovenskej republiky 26. novembra a návrhy na tento post môžu podať oprávnené osoby do 31. októbra. Slovensko sa pokúšalo obsadiť tento post už trikrát, pred Ivanom Rumanom neuspela Mária Patakyová pre nedostatočnú znalosť cudzieho jazyka ani Radoslav Procházka, ktorému vyčítali nedostatočný morálny kredit. Ivana Rumanu v máji tohto roka neodporučil rovnako ako predošlých kandidátov poradný výbor Všeobecného súdu Európskej únie, ktorý posudzuje jednotlivých kandidátov.

Podľa medializovaných informácií bola zvažovaná aj možnosť opätovného predloženia Rumanovej kandidatúry, minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) však v júni uviedol, že táto kandidatúra bude stiahnutá a Slovensko sa pokúsi nájsť ďalšieho kandidáta či kanditátku. „Neteší ma táto situácia, je to ďalší nepodarený pokus Slovenskej republiky umiestniť niekoho na tento súd. Nič iné mi nezostáva, len akceptovať stanovisko poradného výboru. My ako ministerstvo nevieme posúdiť, kto je ako pripravený v momente začať pracovať,“ uviedol vtedy Gál. Na otázku, či pozná konkrétnejšie dôvody, prečo Rumana neuspel, odpovedal, že podľa poradného výboru nebol dostatočne zorientovaný v problematike, ktorou sa zaoberá súd v Luxemburgu.

Slovenská republika mala obsadiť post sudcu už v roku 2016.

debata chyba
Viac na túto tému: #kandidát #Súdna rada #Všeobecný súd EÚ #Lenka Praženková