Čižnár opäť hovoril s nemeckým kolegom o únose

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa opäť stretol so svojím nemeckým náprotivkom Petrom Frankom. Témou ich rozhovoru mala byť aj tentoraz kauza údajného únosu vietnamského občana Trinh Xuan Thanha slovenským vládnym špeciálom. O tom, s akým výsledkom sa rokovanie skončilo, zatiaľ Generálna prokuratúra mlčí.

07.09.2018 15:55
Čižnár Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (13)

„Tak ako informoval generálny prokurátor na tlačovej besede 13. 8. 2018 po stretnutí s nemeckým kolegom, Jaromír Čižnár a Peter Frank sa dohodli na ďalšom koordinačnom stretnutí. To bolo dnes, t. j. 7. 9. 2018, na pôde Eurojustu v Haagu. Bližšie informácie poskytne Generálna prokuratúra v najbližších dňoch," prisľúbila hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Zároveň zdôraznila, že odmietajú akékoľvek špekulácie o utajenosti tohto stretnutia.

Čižnár sa s Frankom stretol už 10. augusta. Hovorili vtedy napríklad o právnej pomoci, ktorú Slovensko poskytlo Nemecku vo veci vyšetrovania únosu Trinh Xuan Thanha. Generálny prokurátor už v tom čase avizoval, že v krátkom čase dôjde k stretnutiu slovenskej a nemeckej strany na pôde Eurojustu, ktorý sídli v Haagu.

Kauzou únosu Vietnamca sa mal tento týždeň zaoberať aj parlamentný zahraničný výbor. Opozičný poslanec Martin Klus (SaS) chcel položiť otázky ministerstvám vnútra a zahraničných vecí, ktoré sa týkajú preletu vládneho špeciálu ponad poľským územím. Z doteraz známych informácií totiž vyplýva, že slovenská strana poskytla tej poľskej údaj o prítomnosti vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer) na palube. V skutočnosti však v lietadle nesedel. Otázne tiež bolo, prečo sa menil pôvodný dôvod preletu, ktorý hovoril o presune vietnamského ministra pre vnútornú bezpečnosť. Keďže však na rokovanie neprišiel ani jeden koaličný poslanec a ani viacerí opoziční, výbor nebol uznášaniaschopný a zasadanie sa zrušilo.

Vyšetrovanie údajného únosu sa spustilo na Slovensku v auguste. Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) doteraz zbavila mlčanlivosti 44 ľudí, ktorí by o prípade mohli niečo vedieť. Sú medzi nimi napríklad policajti a pracovníci letiska, v súčasnosti prebiehajú ich výsluchy. Vyšetrovanie dozoruje bratislavská krajská prokuratúra pod dohľadom Generálnej prokuratúry. Pre kauzu už skončil vo svojej funkcii šéf Úradu pre ochranu ústavných činiteľov Peter Krajčirovič. Saková ho najskôr poslala na „nútenú dovolenku“, vo štvrtok napokon prostredníctvom sociálnej siete oznámila, že úrad má nového riaditeľa. Stal sa ním Radoslav Štrba, ktorý pôvodne pôsobil ako riaditeľov zástupca. Krajčirovič zostal pôsobiť na úrade v pozícii riaditeľa odboru.

Vietnamského občana Trinh Xuan Thanha uniesli minulý rok v júli v Berlíne, kde sa pokúšal získať politický azyl. Následne ho mali cez Česko doviezť dodávkou na Slovensko, kde ho mali ako súčasť vietnamskej delegácie premiestniť na palubu slovenského vládneho špeciálu smerujúceho do Moskvy. Stále nie je jasné, či sa tak stalo s vedomím našich štátnych orgánov, alebo vietnamská strana Slovensko oklamala.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #kauza únosu Vietnamca