Keby bol Kaliňák ministrom, tak už konáme, povedal Bugár o klamaní Poľsku

Keď vyšetrovanie únosu vietnamského občana ukáže, že vedome niekto zo štátnych úradov participoval na únose, budeme konať. Treba však dôkazy, povedal predseda Mosta-Híd a podpredseda NR SR Béla Bugár na otázku, či pre kauzu zvažujú v Moste-Híd odchod z vládnej koalície.

08.09.2018 13:42
bela bugar Foto: ,
Šéf Mostu-Híd Béla Bugár.
debata (120)

Ako ďalej konštatoval v dnešnej diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) – Sobotné dialógy na Rádiu Slovensko, zatiaľ Most-Híd nemá dôvod neveriť ministerke vnútra Denise Sakovej (Smer). V politike musíte mať jednoznačne dokázané veci. Nie je to otázkou, či niekomu veriť, alebo nie, zdôraznil Bugár.

V prípade podozrenia z účasti slovenských orgánov na únose vietnamského občana sú podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej dve možnosti. Prvá, ak sa na tom bývalý minister vnútra Robert Kaliňák podieľal vedome, tak spáchal viacero trestných činov.

Druhá, ak sa na tom podieľal nevedome, tak to znamená obrovské zlyhanie našich inštitúcií a tak isto by mala byť vyvodená zodpovednosť. Remišová tvrdí, že je obrovským zlyhaním, že tajná služba o operácii cudzej tajnej služby nevedela. Pýta sa, na čo máme tajnú službu, na ktorú dávame 50 miliónov eur. Podľa Bugára sú takéto slová „zahmlievanie“ a on nemá dôvod, prečo by chránil šéfa tajnej služby Antona Šafárika. Podotkol, že celý prípad údajne trval dve hodiny a otázkou je, ako mala tajná služba zistiť niečo za dve hodiny.

Kaliňák už nie je minister

Bugár upozornil, v Nemecku cudzia tajná služba operovala týždeň, pred nosom im zobrala človeka a potom pôsobila dva dni v Prahe. Otázkou je, ako je možné, že nemecká tajná služba neupozornila českú tajnú službu a ani slovenskú tajnú službu na prípad. Podľa Remišovej však aj naša tajná služba nesie zodpovednosť a mali by byť vyvodené dôsledky. Slovensko podľa Remišovej klamalo minimálne Poľsko o tom, že na palube lietadla je minister vnútra (Robert Kaliňák, pozn. redakcie) a nebol. Podľa Bugára sa na dôvody treba pýtať ministra.

„Keby ministrom bol pán Kaliňák, súčasný poslanec, tak konáme. Už nie je ministrom,“ dodal šéf Mosta-Híd.

Dve možnosti voľby šéfa polície

Návrh legislatívnych zmien týkajúcich sa policajného prezidenta a šéfa policajnej inšpekcie považuje predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová za „dymovú clonu“. V diskusii Sobotné dialógy zopakovala kritiku opozície, podľa ktorej bude policajný prezident prakticky neodvolateľný. Myslí si, že šéf polície by sa mohol voliť dvoma modelmi. Po prvé, že minister vnútra bude policajného prezidenta menovať a bude niesť za neho politickú zodpovednosť, ktorá tu doteraz nebola. Druhou možnosťou je transparentný výber v parlamente.

Ak na tento post vládna koalícia dosadí čestného a schopného odborníka, tak podľa Remišovej OĽaNO nemá problém s tým, aby tam ostal. No v prípade, že by v parlamentných voľbách uspela opozícia a takýto človek by tam nebol, tak ho podľa Remišovej vymenia. Podľa Bugár je sedemročné funkčné obdobie bežná prax. Ak však opozícii prekáža 7-ročné funkčné obdobie, môže tam byť zmena na 4 roky alebo bez presného funkčného obdobia. O takýchto zmenách uvažuje vládna koalícia.

Ústavní sudcovia

K téme zmeny zákona o voľbe ústavných sudcov Bugár pripomenul, že otázkou je, ako dopadne diskusia v parlamente. Vníma, že návrh predložený v národnej rade je kritizovaný. Nemusí prejsť, keďže potrebuje 90 hlasov. Minister spravodlivosti Gábor Gál ho však podľa šéfa Mostu nestiahne. Medzi iným, podľa návrhu by ústavných sudcov nemala voliť ako doteraz väčšina prítomných poslancov, ale väčšina všetkých poslancov.

Opozícia však chce voľbu ústavnou väčšinou. Remišová považuje sprísnenie kvóra na ústavnú väčšinu na voľbu ústavných sudcov za dobrú vec, bez toho to OĽaNO nepodporí. S OĽaNO je dohoda možná. „Keď navrhnete čestných schopných odborníkov, veľmi radi ich podporíme,“ odkázala Bugárovi.

Bugár chce byť prezident

Predseda Mosta-Híd a podpredseda NR SR Béla Bugár v diskusii potvrdil svoj záujem kandidovať v budúcoročných voľbách prezidenta Slovenskej republiky. Ako povedal, nie je človekom, ktorý by len tak niečo skúšal. Za 29 rokov v politike má podľa vlastných slov toľko skúseností, ktoré nemá zatiaľ žiadny z doteraz známych kandidátov. Oznámenie kandidatúry si vopred dobre rozmyslel a nie je to PR pre Most-Híd. Predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová sa vyhla odpovedi, či neuvažuje aj ona o kandidatúre na prezidenta SR. Konštatovala, že v OĽaNO k tejto otázke pristupujú veľmi zodpovedne, nechcú zopakovať situáciu z roku 2004, kedy sa ľudia museli pred druhým kolom rozhodnúť medzi Vladimírom Mečiarom a Ivanom Gašparovičom potom, čo po prvom kole ďalej neprešiel z tretieho miesta Eduard Kukan (SDKÚ).

Remišová tvrdí, že sa bude rozhodovať výlučne s ohľadom na záujmy Slovenska. Či a koho OĽaNO navrhne ako kandidáta na prezidenta, oznámia v riadnom termíne. Z doterajších kandidátov sú momentálne vidia troch, ktorí aj keď nie sú dokonalí, majú túžbu zmeniť Slovensko k lepšiemu, dodala.

120 debata chyba
Viac na túto tému: #Most-Híd #kauza únosu Vietnamca