Gordzielik: Vzťahy medzi SR a Nemeckom sú dnes užšie než kedykoľvek predtým

Vzťahy medzi Nemeckom a Slovenskom sú dnes užšie než kedykoľvek predtým - v oboch krajinách sa platí eurom a investori z Nemecka patria na Slovensku k najväčším zamestnávateľom a daňovým poplatníkom. Základom tohto všetkého sú spoločné hodnoty, ktoré obe krajiny ako členovia NATO a EÚ spoločne zdieľajú.

10.09.2018 08:56
merkelová, pellegrini Foto: ,
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a šéf slovenskej vlády Peter Pellegrini v Berlíne.
debata (2)

Pri príležitosti 25. výročia nadviazania diplomatických vzťahov medzi Slovenskom a Nemeckom to pre TASR uviedol Marian Gordzielik, tlačový a kultúrny atašé Veľvyslanectva Spolkovej republiky Nemecko v Bratislave.

Na počesť jubilejných osláv vzájomného priateľstva sa v pondelok na Hviezdoslavovom námestí uskutoční podujatie s názvom Slovensko–nemecký deň. Návštevníkov najprv od 16.00 h roztancuje bratislavská skupina Preßburger Klezmer Band. Hudbu s textami v jazyku jidiš a v slovenčine vystrieda o 18.00 h nemecké akustické kvarteto Quadro Nuevo.

Po zotmení tím umelcov Xenorama premietne audiovizuálnu šou na hlavnej fasáde Nesterovho paláca, teda budovy nemeckého veľvyslanectva na Hviezdoslavovom námestí. Umelci použijú techniku zvanú Projection Mappings. Premietanie približne osemminútovej sekvencie bude trvať opakovane zhruba od 20.00 do 22.00 h.

Prínos Nežnej revolúcie

„Obsahovo sú základom tejto šou prvky, ktoré vyjadrujú geografickú a umeleckú blízkosť, ako aj diplomatické, historické a hospodárske vzťahy. Historická fasáda veľvyslanectva sa takto premení na multimediálneho protagonistu tejto šou,“ priblížil Gordzielik jej motívy.

„Dunaj spojí obe krajiny nielen geograficky,“ uviedol a pripomenul, že táto rieka „už tisícročia prepravuje cestujúcich a obchodníkov medzi Nemeckom a Slovenskom“.

V slovenských dejinách zanechali stopu podľa Gordzielika aj habáni, ktorí sa na Slovensko prisťahovali z nemeckých krajín: „Vo svojej novej domovine vytvorili nový estetický štýl keramického umenia, ktorý sa preslávil na celom svete ako fajansová, t.j. majoliková keramika.“ Tým podľa neho formovali kultúru a tradíciu oboch krajín, čo siaha až do dnešných čias.

„Ďalším dôležitým historickým medzníkom vo vzťahu oboch národov je Nežná revolúcia v roku 1989. Či už pád Berlínskeho múra alebo veľké demonštrácie na Námestí SNP, obe udalosti ovplyvňovali tieto rušné časy,“ dodal Gordzielik.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Slovensko #vzťahy